onsdag 15. juni 2011

Det er snakk om liv eller død!

Jeg har nevnt dette opptil flere ganger før på bloggen min, men her kommer jaggu enda en runde. Hold ut med meg. Om jeg får bare én av dere til å tenke seg om og forandre på dette, så er det bedre enn ingenting!

Her i landet er det bare 36% som setter barna bakovervendt. Barn under fire år skal sitte bakovervendt.

De minste barnas hoder utgjør opptil 25 prosent av kroppsvekten.
- Ved forovervendt sikring kastes det tunge hodet framover under en kollisjon. Det kan føre til store belastninger på barnets skjøre nakke. Det er også fare for at barnets smale skuldre presses ut av beltene, slik at hodet treffer stolryggen foran, sier Henske.

Ved bakovervendt sikring blir derimot kollisjonsenergien fordelt fra baken og opp til bakhodet.
- Dermed presses hele overkroppen inn mot seteryggen. Det gir langt mindre belastning på nakken, sier Henske.

Folk spør meg støtt og stadig når Teo skal få nytt sete. Når han skal bli satt fremovervendt. Teo er 2 år han. Det er med andre ord enda en god stund til. Han har alltid sittet bakovervendt, og er ikke vandt til noe annet, så han klager ikke. Jeg føler meg utrolig mye tryggere når han sitter bakovervendt også!

Overlege Tor Einar Calisch ved Barneintensivavdeling på Ullevål sykehus, forstår ikke at foreldre tar sjansen på å sikre barna forovervendt.
- Vi har sett flere ulykker der korrekt bakovervendt sikring kunne gitt langt mindre skader, sier Calisch i forbindelse med Trygg Trafikks kampanje for å få norske foreldre til å plasserre barna bakovervendt så lenge som mulig.

Sitter ditt barn bakovervendt?

13 kommentarer:

Anonym sa...

Snuppa sitter bakovervendt og skal gjøre det en god stund! Hun er også kun 2 år, og jeg syns det er for tidlig å snu henne...

Julie sa...

Mamma og pappa var veldig nøye på sånn, så lillebroren min satt i bakovervendt sete til han var 4-5 år!
Når jeg holdt på med teorien til billappen så lærte vi mye om hvor viktig det var for barn å sitte bakovervendt, så når jeg får barn, skal de også sitte bakovervendt!

Anonym sa...

Synes det er fint at du tar opp dette. Men det er faktisk ikke slik at alle kan sitte bakovervendt til de er fire år. Barn er forskjellige i høyde og kilo. Datteren min er tre år, og hun er for stor/lang til å kunne sitte bakovervendt. Hvis barneseteprodusentene hadde produsert barneseter som hadde gjort det fysisk mulig for henne å sitte bakovervendt, hadde hun nok gjort det.

Anonym sa...

nei, de sitter forovervendt, men du fikk meg til å velge bakovervendt sete som jeg skal kjøpe i sverige til helgen istedetfor forovervendt, så d skal du ha! takk ;)

Anonym sa...

Han sitter selvfølgelig bakovervendt, 4 år og noen uker gammel :) "Alle" andre maser stort på når han skal få sitte riktig vei, men vi svarer bare at det gjør han jo ;)

Monica Jensen sa...

Nina:
Flott! Da tenker vi likt :)

Julie:
Det er godt å høre! Man vil jo det beste for sine barn,og da er det viktig å tenke på det i trafikken også :)

Anonym:
Har sett veldig store barn i bakovervendte seter, og sånn som du kan lese på VG sitter datteren hennes på 6 år fortsatt bakovervendt. Men ja, det kan nok fort bli litt trangt. Samtidig så er barn såpass myke,så det er ikke like plagsomt for dem å sitte med bøyde ben som for voksne :)

Anonym:
Supert! Nå ble jeg veldig glad! lykke til med kjøpet :)

Tonje:
Enig,han sitter riktig vei :)

kristina sa...

men det er bare i en frontkolisjon de sitter tryggest baovervendt. hva med bakklisjon da ? william kan ikke sitte baovervendt for han tar av seg belte, så han må sitte framovervendt..

Monica Jensen sa...

Ehm.. Tja.. Når det kommer til frontkollisjon; det vil gjerne være i en MYE høyere hastighet enn om man RYGGER for så og kræsje. Om noen kræsjer i rumpa di mens du kjører framover vil det ikke bli det samme "presset" for innvollene dine som om du møtte en bil med fronten. Du blir ikke kastet fremover på samme måte. Det er en grunn for at man anbefaler å ha barnet forovervendt til de er minst 4 år gamle!! Så JEG velger å følge disse anbefalingene! Tror forresten man kan kjøpe en form for "lås" som man fester over barnesete-selene slik at det er vanskeligere for barna å få de opp selv!

Monica Jensen sa...

- og hodet til barnet vil ikke bli kastet fremover på samme måte som om det satt forovervendt!

Monica Jensen sa...

Jeg mener SELVSAGT bakovervendt til de er 4 år, IKKE forovervendt!

Kommentaren din tyder forresten på at du er ganske uviten. Kanskje du bør lese litt mer om det? Bare et tips :)

Silje sa...

Jeg er så altfor enig med deg i det du sier! Får helt vondt inni meg når jeg ser barn som sitter forovervendt i bilen.

Jeanette sa...

Er helt enig med at barn skal sitte bakovervendt så lenge som overhode mulig, men det er dessverre ikke alltid alle som kan sitte bakovervendt til de er over 4 år. Ta min egen sønn som er 2 år og 3 måneder, han er nesten 1 meter allerede og sitter fortsatt bakovervendt, men selene på sete hans begynner nå å ligge bak skuldrene hans. Visst selene ligger for langt nedenfor skuldrene, så vil barnet i en krasj bli trygt ned i sete og mest sannsynlig knekke ryggen. Vi har det sete som man kan trekke opp hodeputa lengst mulig, men nå får vi det ikke lenger opp og selene begynner å gå bak skuldrene hans. Så nå kommer vi til å sette han forovervendt så snart det ikke er forsvarlig lenger. Mener du fortsatt at alle barn skal sitte bakovervendt uansett?

Monica Jensen sa...

Poenget mitt er at man skal bruke det setet som er anbefalt til DITT barn og deres alder. Når setet er for lite (altså at selen presser ned skuldrene til barnet, slik du beskriver) er det det tryggeste å bytte til et større, mer forsvarlig sete - SELVFØLGELIG. Samtidig er det svært sjelden at en 2åring er såpass lang, så i de aller fleste tilfeller kan en 2åring fint sitte bakovervendt en goood stund til. Unnskyldninger som at han eller hun må sitte med bøyde bein er ikke gode nok unnskyldninger i MINE øyne, for et barn merker ikke ubehag på samme måte som vi voksne når de sitter litt "sammenkrøpet". Når selene havner bak skuldrene er det derimot noe annet. Jeg mener at man skal følge anbefalningene - og det er at barnet skal sitte bakovervendt til 4 års alder ELLER til selene havner bak skuldrene (noe som ofte skjer når barnet nærmer seg 4år hvis man ser på gjennomsnittshøyde).