onsdag 19. oktober 2011

Bleieavvenning - hvordan gikk egentlig det?

I sommer sluttet Teo med bleie. Jeg har helt siden han var liten baby sett for meg at sommeren da han var 2,5 år skulle være tiden for bleieavvenning, så sant jeg følte han var klar for det så klart. Gjennomsnittet for gutter er vel litt over 3 år (rett meg gjerne hvis jeg tar feil?), så da sommeren nærmet seg og han var alt annet enn klar hadde jeg ikke de høyeste forventningene. Jeg har nemlig hatt en innstilling om at han må være klar, det må skje i han sitt tempo, for ellers vil det bare bli en slitsom "kamp" for oss begge med mange uhell.


En uke i Spania hjalp derimot mye. Det var godt og varmt, og Teo løp store deler av dagen med rumpa bar. Det var naturlig. Han ble litt mer bevisst på når han måtte på do. Han sa ifra i siste liten, og det ble flere "uhell", men den uka uten bleie på dagtid hjalp masse. Da vi kom hjem lot jeg han gå uten bleie når vi var hjemme. Jeg var tidenes masekopp og spurte han flere ganger i timen om han måtte på do. Det ble plutselig gøy å gå på do. Stå og tisse. Styre strålen hvor man ville, gjerne over hele doen. Stor stas ;-)

Da han var tilbake i barnehagen etter ferien fortalte jeg hvordan ting var hjemme. Takket være god oppfølging i barnehagen tok det ikke lange tiden før han var helt tørr der også, med unntak av et par små uhell. Hvis det ikke hadde vært for at dem (i likhet med meg) var flinke til å minne han på at han ikke hadde på seg bleie hadde det nok ikke gått så knirkefritt som det jeg føler det har gjort. De små har jo en tendens til å glemme at de må på do når de er midt i en lek :-)


Den dag i dag har han stålkontroll på når han må på do. Jeg trenger ikke lenger minne han på det. Nå har vi til og med kommet til det punktet der han klarer å holde seg litt når han kjenner han må på do. Før var det jo krise om en do ikke var i umiddelbar nærhet! På natten bruker han enda bleie. Den tar jeg på han når jeg legger meg, og så tar han den av seg tidlig på morgenen. Som regel er den tørr da, men vi har hatt nok av uhell på natten, så vi venter litt til. Det er ikke noe å stresse med. På natten skal vi sove, ikke skifte på senger eller bli tisset oppetter ryggen ;-)

Jeg grudde meg til bleieavvenning. Så fram i mot det med skrekk i blikket. Så for meg bæsj og tiss overalt. Heldigvis ble det overraskende lett i vårt tilfelle. Det velger jeg å tro var fordi jeg ikke stresset det fram. Jeg ventet til jeg merket at han begynte å bli klar. Han var enig med meg. Han nektet å gå med bleie. Det var han sitt valg! :-)


Flinke gutten min!! :-)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Så flinke dere har vært, begge to! :)

Jill-Christine sa...

Bleieavvenning var mye enklerer enn også jeg hadde forestilt meg. Jenta vår gikk uten bleie i hele sommer, inne og ute. Hun var kjempeflink å si ifra når hun ville på do. Vi bruker også bleie på natta, tenker det samme-ikke noe å stresse med, man skal jo få seg litt søvn også. Hun har ikke bleie når vi kjører bil heller, da sier hun ifra så vi kan stoppe en plass. :) Nr 2 må enda som oftest gjøres i bleia, mer behagelig!? ;)


Fine bilder av gutten din. Ha en fin dag:)

Monica Jensen sa...

Tonje:
Ja, han har vært veldig flink. Synes det har gått over all forventning :)

Jill-Christine:
Så bra at du også synes det gikk lettere enn forventet. Ingenting å "grue" seg til :)
Vi har noen flinke barn!
Ha en fin dag du også :)

MariaElena sa...

Nydelig gutt du har :) likte bloggen din