torsdag 2. februar 2012

La barna få hjelpe til

Jeg har en liten gutt i hus som blir oppriktig stolt og fornøyd over seg selv når han får lov å hjelpe til. Når mamma (som tilsynelatende kan alt) spør han om hjelp lyser ansiktet hans opp, og han hjelper til med glede. Det er gøy å se han holde på, se han lære nye ting og se han være stolt av seg selv. I tillegg er det fint for meg med litt "hjelp" :-)


Teo hjelper med å ta ut av oppvaskmaskinen, han setter tallerkenen sin inn i oppvaskmaskinen, rydder rommet sitt (da hjelper jeg han gjerne - vi hjelper hverandre), han legger klærne sine til vask og han vanner blomster. Det sistnevnte slår alt, da er han virkelig i sitt ess. Vann og unger, vet dere ;-) Når han har gjort disse tingene skryter jeg han selvsagt opp i skyene. Fornøyd mamma og fornøyd liten gutt!

Jeg tror vi foreldre har en lei tendens til å gjøre ting litt for lett for barna våres. Så klart går det mye fortere om vi gjør det selv, men det er ikke det som er poenget. Det skal ikke syes bomullsputer under armene på barna, og alt skal ikke serveres på sølvfat, de kan lære fra tidlig alder av at de må bidra litt hjemme. Da ser de kanskje ikke på det som en straff å måtte hjelpe til heller. Å se han fornøyd over at han får lov og får til er en skikkelig fin bonus også :-)


Jeg er ikke så naiv at jeg tror han alltid vil synes det er like gøy å hjelpe til/rydde opp etter seg selv, trossalt, men jeg velger å tro at hvis han ikke er vant til annet vil det gjøre det litt lettere senere også. Ta broren min som et eksempel. Det ble forventet at han skulle begynne å gjøre ting hjemme i en alder av 11. For å si det sånn, han står ikke med hue nedi vaskebøtta ;-)

Små enkle ting som å rydde opp etter seg selv, skal være en selvfølge i mine øyne. Hvorfor ikke lære det fra starten av? Hvorfor ikke lære barna det i en alder der de faktisk ser på det som en glede å få lov til å hjelpe til..?


Fotograf: Teo K. Andersen

3 kommentarer:

Kari Petrine sa...

Er så enig! *Tommel opp*

Emma liker også å hjelpe til, og idag var det vindusvasking som sto for tur. Stolt, sa du ?! :D

Anonym sa...

Oi, dette var gøy å lese, ting har virkelig forandret seg på 20 år.

Kine Josefine sa...

Jeg tror mange ikke gidder/orker ta seg tiden til å la barn få lov til å gjøre ting selv. Det er synd.