lørdag 13. april 2013

Amming - da og nå

Gutta har rømt videre til Askimbadet. Det er litt godt for han tøffe fireåringen å komme seg litt bort fra bæsjebleier, gulp og amming. Få lov å være 100% i fokus og leke seg i vannet sammen med den fine bonuspappaen, som er minst like glad i å bade som han. Mia og jeg ble igjen hjemme, med store planer om både det ene og det andre. Vi får se hva vi rekker. Det tar litt tid å finne rutinene. Nå om dagen kan det fort gå en time fra jeg sier vi er klare til vi faktisk er ute av døren. Noen som kjenner seg igjen? Vi får dreisen på det til uka. Sånn var det sist i hvertfall. Når jeg måtte klare meg alene på dagtid kom rutinene kjapt :-)


Dette innlegget skulle egentlig handle om amming. Det er neimen ikke bare bare skal jeg si dere. Forrige gang hadde jeg nok litt høye forventninger i forkant, og så for meg at det ikke fulgte med så mye stress. Jeg fikk meg litt av et sjokk, der jeg satt med ihjelsprengte bryst og blødende sår. Jeg begynte fort med skjold, som viste seg å være avslutningen på ammingen. Med skjold blir ikke brystene stimulert på samme måte som uten. Jeg fikk derfor mindre og mindre melk. Teo ble i tillegg avhengig av disse skjoldene, og det var ikke bare bare å slutte med dem heller. Etter kort tid så kunne jeg ikke fullamme lenger. Etter 2-3 måneder hadde jeg kuttet ut alt som hadde med amming å gjøre. Der og da følte jeg at det var lettere å gi flaske. Nettopp fordi ammingen viste seg å være så trøblete som det den var!

Denne gangen har jeg hatt en annen innstilling. Jeg visste denne gangen hvor vanskelig det kan være. Jeg var innstilt på en ordentlig kamp - denne gangen uten skjold. Ja, jeg har blødd, jeg har grått og jeg har forbannet ammingen denne gangen også. Samtidig har jeg bitt tennene sammen, og overvunnet den første brystbetennelsen og den aller første sprengen. Nå blir det gradvis lettere og mindre vondt for hver dag som går. Om en ukes tid er vi nok der vi ønsker å være! Nå fullammer jeg, og jeg har uten tvil nok melk. Mia spiser godt og hun sover godt. Jeg har en fornøyd, mett og god liten frøken. Når hun har spist seg ferdig har hun melk i ca hele ansiktet. Jeg fungerer litt som en høytrykkspyler kan man si... Da lener hun hodet tilbake og setter opp et meget tilfreds ansikt - gjerne etterfulgt av litt sprutgulp for å få opp det overflødige. For ja, denne lille jenta mi er glupsk :-) 


Jeg - i likhet med mange - grudde meg til ammingen denne gangen. Det er jo ikke så rart, for det er neimen ikke bare bare å få det til midt oppi barselboblen med en nyfødt liten sjef i hus. Jeg kan bare snakke for min egen del, og det er at det var lettere andre gangen. Det kan være fordi jeg visste hva jeg gikk til. Det kan være fordi innstillingen min var annerledes enn sist. Det kan være fordi det rett og slett har gått lettere - uten at jeg kan si det med sikkerhet. Jeg har i hvertfall stått på litt mer denne gangen enn forrige gang. Nettopp fordi jeg ønsket så hardt å få det til. Fortsatt kan vi møte på utfordringer på ammefronten. Nå velger jeg uansett å ta én dag av gangen, og nyte at det blir hakket lettere for hver dag som går foreløpig. Amming er jo veldig lettvint når man først får det til å fungere og trives med det :-) De gigantiske ammepuppene derimot - de kunne jeg godt stått over....

Nå får jeg slenge meg rundt. Mia ligger i vuggen sin, mett og tilfreds. Jeg skal få tatt meg en dusj og få gjort unna litt husarbeid, før vi skal videre til butikken. Vi får se da, om vi har kommet oss ut døra før gutta våres er tilbake igjen ;-)

4 kommentarer:

Janne Henriksen Bugten sa...

Hei Monica. Kan trøste deg med at de slitsomme "Dolly Parton"- puppene normaliserer seg snart :-) Godt du er ferdig med brystbetennelse. Kan skrive under på at det er et helvete! Lykke til videre med ammingen og alt det andre! Stor klem

*Hanne* sa...

ammingen går nok som en drøm etterhvert. Det gjorde det med nr to her også :) et lite tips hvis du har høytrykkspyling når du skal amme, er å håndmelke bort litt, slik at den lille ikke sluker melken i seg. Det kan forhindre luftsmerter og mye gulp ;)

Monica Jensen sa...

Hei Janne :)
Puppene har roet seg. Endelig!! :)
Tusen takk <3 Får ta en dag av gangen. Ting blir lettere og lettere :) Håper alt er bra med deg og dine <3 Klem

Monica Jensen sa...

Hanne:
Takk for tipset :) Merker hun sluker litt mye luft, stakkars, for melka kommer så fort. Nå har høytrykkspyleren roet seg bittelitt da, så nå går det hakket lettere for henne :)

Sliter fortsatt litt med amming fra den ene puppen, men jeg håper det også vil gå seg til :) får bare ta tiden til hjelp :)