mandag 15. april 2013

Rutiner og full rulle

Phu! Mia sover søtt ved siden av meg i vuggen sin. Jeg har funnet plassen under dynen. Dette har vært en lang dag, så nå skal det bli godt med litt søvn - om enn litt usammenhengende. Barselbesøk følger med en nybakt baby. Alle vil se. Alle vil kose. I dag har dagen gått i ett med besøk både her og der fra tidlig morgen til sen kveld. Selvom det er hyggelig, så kan det også bli litt mye for en nybakt mams og bebis. Det er jo ikke akkurat så mye som skal til før en helt fersk en blir overstimulert. Det igjen påvirker søvnen, og er det noe Mia trenger masse av så er det nettopp det - søvn. Det skal bli godt med en hverdag der roen kan senke seg over heimen igjen, og Mia kan få sove når hun vil sove. Det verste jeg ser er når babyen min er utilpass nettopp fordi mammaen og pappaen ikke har satt foten ned og latt hun få den roen hun trenger!


Fra nå av skal det bli andre boller. Som tobarnsmamma så vet jeg at man ikke vekker en sovende baby. Jeg vet også hvordan man kjapt kommer inn i rutiner når det kommer til søvn. Det fungerte med Teo, og det fungerer nå også. Hver kveld i 20-21tiden har jeg badet Mia og tatt på hun pysj. Etter kveldsstellet får hun pupp,og så blir hun lagt i vuggen sin. Da har hun lagt seg for natten. Ja, hun våkner for å få mat flere ganger mellom klokken 21 og klokken 10 morgenen etter, men hun sovner igjen med en gang igjen. På formiddagen og før leggetid er hennes våken-perioder. Ofte så kommer barselbesøket sent på kvelden. Sånn er det jo i en hektisk hverdag. Hun har derfor gått fra fang til fang og sovet seg gjennom dette. Det gjør hun ikke lenger. Hun våkner lettere og blir utilfreds. De gode sovevanene hennes blir også forstyrret, som igjen påvirker nattesøvnen. Med andre ord så kan vi ikke fortsette på denne måten. Enten så må barselbesøket komme før Mia sin leggetid, eller så må de nesten nøye seg med å se på en sovende bebis - rett og slett fordi at det er Mia sine behov som kommer aller først. Søvn er dyrebart her i hus, både for liten og stor. Når ting fungerer så fint, så vil jeg ikke gjøre noe som kan ødelegge det. Det igjen går kun utover oss her hjemme, og ikke minst hun lille nye. Sovevaner og rutiner kan endre seg, både med alderen og ved eventuelle plager. Det kan man ikke styre. Det man derimot kan unngå er å provosere det som allerede fungerer!

Nå skal mac´n legges bort. Øyelokkene mine er tunge som bare det. Jeg får sove nå mens jeg kan. Jeg tipper at lille Lykkeliten våkner om ikke så alt for lenge for å få litt påfyll :-)
God natt!

Ingen kommentarer: