torsdag 9. mai 2013

Det hemmelige babyspråket

Har dere hørt om det hemmelige babyspråket?
Jeg har lest om det tidligere, men det er først nå - nå når jeg sitter her med en liten baby igjen - at dette virkelig har begynt å fascinere meg. Nå er jeg obs på de forskjellige lydene, og det gir meg en liten pekepin på behovet til Mia der og da. I følge australske Priscilla Dunstan finnes det nemlig vokale nyfødtreflekser. Altså, bestemte lyder som nyfødte lager med stemmen sin, som kan fortelle oss noe om behovene deres!

Lydene Priscilla sikter til, er disse:

Kjenner du noen av dem igjen? 

Etter at jeg ble klar over dette legger jeg veldig godt merke til tre av lydene, som er veldig tydelige her i hus. Altså "neh", "heh" og "eh". Når Mia nå lager de ulike lydene, prøver jeg å tilfredstille hennes behov, og som regel så treffer jeg midt i blinken! Du kan lese mer om dette hvis du googler Dunstan Baby Language

Så hva betyr lydene?

Eh = jeg må rape.
Neh = jeg er sulten.
Heh = jeg er ukomfortabel (barnet kan være for varmt/kaldt, ha sår rumpe, ligger vondt, etc.)
Eairh (høres mer ut som ææhrrr her i hus) = jeg har vondt i magen.
Owh = jeg er trøtt.

Nå må jeg derimot legge bort Mr.Mac. Det siste kvarteret har datteren min gått fra "heh" til "ææhrrr", og har tydelig vondt i magen. Ikke bare bare å være liten jente. Jeg får avlaste pappas armer littegrann. Det er så fælt å se sin egen bittelille ha så vondt!

3 kommentarer:

Nina sa...

Veldig interessant tema! Ja har hørt om det før. På Mammalivet i Berlin. Hun skrev om det for et par uker siden.

Monica Jensen sa...

Ja, er blant annet der jeg har lest om det, og så har jeg sett det på Oprah :) Tenkte jeg måtte dele det med mine lesere, så flere ble obs på det :)

Mari - Stolt tobarnsmamma sa...

Plutselig kom jeg over bloggen din, og det var veldig hyggelig :) Er selv 25 år, mammaen til Emil på 3 og Olivia på 1, og fotballfrua til Joachim. Fnis. Liker ikke det uttrykket i det hele tatt. Langt ifra designervesker og høye heler her .. :) Legger deg til på bloggen min og gleder meg til å følge deg fremover. Så nydelige barn du har :)