lørdag 4. mai 2013

Forebyggende

Det er utrolig hvor opplest man blir så fort man har blitt rammet av brystbetennelsen fra helvete. Jeg er livredd for å få det igjen - og da mener jeg L.I.V.R.E.D.D! Nå prøver jeg derfor ut et kosttilskudd som skal forhåpentligvis gjøre det litt lettere for meg å forebygge en ny betennelse. Nemlig Lecithin som du får kjøpt på helsekosten. Gå for kapslene som inneholder 1000mg. På pakningen står det at du skal ta to kapsler per dag. Ta fem. Såpass høy dose må til for å forebygge tette melkekanaler og nye betennelser. Dette skal sørge for at fettet i melken ikke skiller seg ut fra melken, som igjen sørger for at melkekanalene blir tette. I mitt tilfelle pumpet jeg ut svære klumper med melkefett og betennelse. Ikke så godt. Etter jeg begynte med Lecithin er jeg hakket mer optimistisk. Jeg har nemlig god tro på slike produkter!

Om du deirmot er så uheldig at du får brystbetennelse må du være raskt ute med å kontakte lege. Da er det én antibiotika som virkelig gjelder. Diclocil. Pass på at du får 500mg og ikke 250mg. Jeg var så uheldig at jeg oppsøkte to ulike leger, og fikk skrevet ut to forskjellige antibiotikakurer, der ingen av dem hadde noen effekt på brystbetennelsen min. Disse to tok bare "toppen", men så fort kuren var overstått blusset betennelsen for fullt opp igjen. Derfor gikk jeg og hanglet fra dag seks etter fødsel og fram til nå - nå som hun er én måned gammel. Virkelig ikke å anbefale!

Når du masserer brystene dine for å få løs klumper må du massere forsiktig. Gni i sirkelbevegelser ytterst ved brystvorten og beveg deg bakover. Når utdrivningen er i gang og du ammer/pumper, stryker du på de tette melkekanalene mot brystvorten. Bruk ull og varme omslag. Det hjelper masse på disse uheldige klumpene som vi absolutt ikke vil ha!

Husk at du alltid må sprite hender først. Du vil ikke ha bakterier i nærheten av brystvorten. Da gjør du det hele enda verre. Jeg hadde bakteriell brystbetennelse, som kom først og fremst av at jeg hadde fått bakterier i såret på brystvorten. Det igjen sørget for at såret ikke ville gro, og til slutt var tette melkekanaler et faktum, og jeg fikk ikke ut én dråpe med melk. Bom stopp, rett og slett. Veien videre til brystbetennelse var kort! Når du skal smøre brystkrem (for eksempel purelan) på brystvorten din for å forebygge mot sår, ikke bruk fingrene. Smør kremen på et kompress eller et ammeinnlegg, og legg dette inntil brystvorten. Viktige regler; berør brystvorten minst mulig og vær nøye med håndhygiene! 

Sist, men ikke minst; hold deg varm. Ulltrøyer, ullinnlegg, vindjakker... Ikke stå og heng i fryseren! Dette høres kanskje ikke ut som et problem, men det er vanskeligere å tenke på dette enn hva man tror. Jeg synes i hvertfall det. Nå derimot bruker jeg ull hver dag, og kler godt på meg når jeg går ut av døren. Håper sommeren snart kommer, uten sur vind. Jeg trenger å være litt ute!

Håper dette er noen av mange tips som kan hjelpe en eller flere av dere til å unngå brystbetennelse. Barseltiden kan ha nok utfordringer fra før av. Det er en tid der man vil nyte mest mulig. Det er umulig hvis du først blir rammet av brystbetennelse. Ikke vær redd for å oppsøke lege. De er her for å hjelpe deg, selvom mange dessverre ikke sitter på nok kunskap. Jeg gjentar; diclocil 500mg - det er kuren for deg!

2 kommentarer:

Jona (Mammalivet i Berlin) sa...

Veldig bra tips Monica. Også veldig viktig å ikke nøle med å pumpe vekk sprengen de første ukene. Jeg ble fortalt at jeg FOR ALL DEL IKKE skulle pumpe meg av en eller annen teit grunn.. men det var jo helt på trynet. Har man for mye spreng blir det fort at man får tette melkeganger og da kommer betennelsen snikende.
PUMP i vei hvis dere er sprengte damer ;)

Linn sa...

Har og troa på slike produkter :)
Håpe du er helt ferdig med slikt nå!! Du har virkelig hatt det ille. .
Fikk diclocil med en gang heldigvis jeg,virket raskt
Både jeg og vesla slet med magen under kuren
MEN heller det enn betennelse.