torsdag 15. august 2013

Kveldsrutiner på bebis

Vi kom oss gjennom dagen, og hadde en riktig så fin dag sammen også - til tross for alt for lite søvn i natt. Så lenge man har noe å gjøre, merker man ikke like godt hvor trøtt man faktisk er. Når jeg nå i kveld satte meg ned i sofaen ble jeg derimot riiimelig sigen. Da er det fint at ikke noe husarbeid venter på meg og at begge mine barn sover søtt for natten :-)


Da Mia var helt fersk syntes jeg det var litt skummelt å være sammen med begge barna mine alene. Det høres kanskje litt dumt ut, med tanke på at jeg er mammaen deres - og med tanke på at de er to uskyldige barn (ikke rovdyr). Vel, det var jo to mot og én, og det kunne fort gå litt hett for seg når jeg skulle dekke begges behov, som var totalt ulike, på samme tid. Jeg har derfor hatt mine tanker om hverdagen alene med dem, og var spent på hvordan det ville bli nå etter ferien. Nå som tulla er litt større, og jeg har vendt meg til rollen som tobarnsmamma, går det heldigvis bra. Å være alene med dem begge er ikke lenger skummelt. Det er en oppgave jeg faktisk føler jeg mestrer med glans. De må rett og slett vente litt begge to, slik at jeg får tatt meg av hver deres behov på rekke og rad. Så klart, det hjelper at Mimsen legger seg én time før Teo - og ikke samtidig. Da får jeg også litt alenetid med han, og det setter vi begge to enormt stor pris på. Bare han og meg, slik som før. Den timen tilbringer han i armkroken min, og det er hundre prosent han sitt valg. Snakk om å føle seg underernært på mammakos, stakkars. Så nå om dagen har jeg to meget fornøyde unger, og det igjen gjør meg til verdens gladeste mamma!

Jeg fikk et spørsmål i kommentarfeltet hvordan jeg får Mia til å sovne for natten klokken 18:30. Det er egentlig et ganske vanskelig spørsmål å svare på, for det er noe hun har styrt helt selv. Jeg synes det er veldig lett å lese Mia sine behov, og så fort jeg ser tegn på at hun er trøtt, legger jeg hun for å sove. Som oftest sovner hun av seg selv i løpet av noen minutter da. Hun har som regel én lang soveøkt hver dag. Det er på formiddagen. Ellers har hun en kortere dupp, på i underkant av en time, i 13-14tiden. Hun har også en dupp på ettermiddagen, i 16-17tiden, men den varer aldri lenger enn en halvtime. Det er kun for å lade opp batteriene, slik at hun holder ut til klokken 18. Det skal sies at vi har ingen faste rutiner på dagsøvnen. Den styrer hun helt selv, og kommer også anpå hva vi gjør den aktuelle dagen. Hva som derimot er fast, er leggerutiner og tidspunkt. 


Jeg bader Mia hver kveld. Det er det to grunner til. 1) Hun gulper så sinnsykt mye, og morsmelkerstatningsgulp lukter ikke godt. Da er det deilig å få skylt bort alt som gjemmer seg i kriker og kroker på den myke babyhuden. 2) Når jeg bader henne, vet hun at det neste som skal skje er å sove for natten. På den måten ble hun fort klar over forskjellen på dag og natt. Det samme gjorde jeg med Teo, og det fungerte bra da også. 

En lang periode har hun vært klar for å legge seg i 19-20tiden. De siste par ukene har hun tydelig sagt fra allerede i 18tiden. Da sutrer hun. Mia er enkel der, for eneste gangen hun sutrer er når hun er trøtt. Og kun da. Jeg synes det er litt tidlig å ta kvelden allerede klokken 18, så derfor tar vi kveldsstellet da. Mia elsker å bade, og glemmer derfor hvor trøtt hun er når hun er i badekaret. Hun bader i det store boblebadekaret. Jeg fyller kun litt vann i karet, og så ligger hun på ryggen og sparker og plasker som hun selv vil, mens jeg dusjer henne med passe varmt vann titt og ofte. Lykke for en badeglad liten Mims :-) Når hun er ferdigbadet, er det på med pysjen og så får hun kveldsflasken. Så fort hun har rapet legger jeg hun i vuggen, med kosekluten inntil ansiktet, og sier god natt. Minutter senere er hun på vei i drømmeland.

Mine tips er vel å korte ned ettermiddagsduppen, ha faste leggerutiner hver dag til faste klokkeslett og ikke minst legge bebisen før han eller hun blir overtrøtt. Ellers så er jo alle babyer forskjellige, med ulike behov, både når det kommer til søvn, mat og rutiner. Jeg har derfor ingen fasitsvar å komme med dessverre. De færreste legger seg vel for natten så tidlig som 18:30 når de kun er fire måneder gamle. Det gjelder vel bare å ta tiden til hjelp, og gradvis legge tidligere og tidligere. Juster leggetiden fram med ett kvarter hver fjerde dag for eksempel. Plutselig er du der du ønsker å være. Det husker jeg at jeg gjorde med Teo hvertfall. Når det kommer til Mia derimot, så har hun lagt opp mange av sine rutiner selv. Det hjelper vel at det er eldre barn i huset med faste rutiner også tenker jeg, som hun automatisk blir "kastet inn i" :-)


Nå skal mac-en legges bort og negler fikses. Jeg skal prøøøve å holde meg våken fram til kjæresten kommer hjem om en times tid nemlig. I morgen er det nok en planleggingsdag. I tillegg skal jeg på Moss sykehus, kjæresten skal på dugnad med håndballen hele ettermiddagen, og bord skal pyntes klart til dåpen - med to unger på slep. Vi satser på mer enn tredve minutters søvn i natt, eller hva? ;-)

Ha en fin kveld :-)

6 kommentarer:

Véronique sa...

Kjempe fine bilder av Teo og Mia ♥

Ha en fin kveld!

Klem

Anonym sa...

Tusen Takk, du skriver og deler bra, har prøvd og legge han tidligere og tidligere så skal forsette med det selv om han ligger en stund før han sovner for han er ikke så trøtt :) kjenner minin min så godt at han nok ikke er overtrøtt, han er nok mere ikketrøtt fordi han har sovet mye på ettermiddagen.. jeg tror du ga meg svaret med at de har veldig forsjellig søvbehov og jeg vil prøve å ikke la han sove mere en halvtime på siste lur.. Nydelige barn du har forresten og takk igjen for at du svarer :)

Anonym sa...

Hei! Jeg er en fast leser, men må innrømme at dette kan være min første kommentar. Beklager det, men skal jobbe med saken. Jeg vil bare skryte av innleggene dine, og ikke minst at du skriver så jevnt. Alltid er det noe nytt å lese om når jeg titter innom, og jeg blir så glad:) Bloggen din er en klar favoritt, så fortsett slik da;)

Klem T.

veronica sa...

akkurat som minstetulla mi,det:-)
Ville legge seg tidlig(helst i 17-tiden, men det er jo drøyt tidlig, så drøyde til 18.30..) fra hun var 3 mnd. Nå er hun snart 1 år og vi legger hun fortsatt 18.30.
Men dette har hun justert helt selv!!
Med elstemann måtte jeg jobbe med å få tidlig legging! Så veldig individuelt fra unge til unge:-)

Koselige bilder:-)

Fru Jacobsen - Kone og Mamma til 3 sa...

Flott innlegg. Her sover lillemor på 4,5 mnd lite på dagen om dagen hvis ikke vi kjører bil eller går med vognen. Tenkte jeg skulle få orden på rommet hennes så hun kan sove der på dagen. For da får hun være i fred for de to andre.

De fleste dager er det noen dupper her og der i vogn eller vippestolen om vi ikke får kommet oss ut.

Muffins sa...

Her og er lillemor 4 mnd trøtt allerede i 18-tiden på kvelden. Når våkner Mia på morgenen?