tirsdag 11. mars 2014

Jeg må lære meg å godta

SAMSUNG CSC


Dagen min startet med laser, strøm og massasje. En ny runde med behandling. Jeg går til behandling tre dager i uken. Ingenting hjelper. Jeg har like vondt etterpå, som før. Osteopaten spør meg hver gang; "Hvor mye bedre føler du deg nå? I forhold til forrige gang? Fra 1-10?" "Ehm... Jeg merker ingen forskjell!", sier jeg hver gang. Jeg ser han blir betenkt. At han ikke helt vet hvordan vi skal gå løs på problemet. Er smertene psykisk? Er jeg deprimert? Det er i hvertfall de spørsmålene jeg kan få på veien fra ulike hold. Jeg vil påstå at det siste jeg er om dagen, er deprimert. Jeg har det veldig bra på alle plan, bortsett fra når det kommer til kropp og smerter. Jeg gjør det jeg kan for at det ikke skal gå utover psyken min. For det er ingen hemmelighet, å leve med smerter kan være en stor utfordring.


Her om dagen leste jeg en artikkel der svenske forskere mener at fibromyalgi skyldes en betennelse i nervesystemet. Nettopp derfor hjelper ikke behandling, og mange i min situasjon kaster tusenvis med kroner ut av vinduet. Jeg har ikke oversikt over hvor mye penger jeg har brukt på behandling de siste årene, men jeg har prøvd alt, uten hell. Osteopati, naprapat, kiropraktor, fysioterapi, healing, akupunktur.. Det blir ikke bedre! Samtidig klarer jeg ikke å gi opp behandling, for ved å gå til behandling føler jeg at jeg gjør i hvertfall noe i håp om å bli bedre. Og om det så skyldes en betennelse i nervesystemet, er det noe som kan behandles?


SAMSUNG CSC


Det dummeste spørsmålet jeg får, er: "Ja, når tror du at du blir bra igjen?!". Det er urovekkende mange fagfolk som har spurt meg om det. Vel, spør du meg, så spør jeg deg?! Jeg har slitt med smerter som gradvis har blitt verre siden jeg var 12-13 år gammel. Sannsynligheten for at jeg blir bra igjen er vel dessverre ikke veldig stor. Hva mener du med bra? Smertefri? Lære meg å takle smertene? Det føler jeg at jeg gjør. Derfor tar jeg forhåndsregler, jeg prøver å trene riktig og jeg hviler meg nok på de ekstra dårlige dagene. Jeg føler at jeg takler dem, for jeg lar aldri smertene ta overhånd. Jeg graver meg ikke ned i kjelleren på grunn av smertene, MEN de preger meg og jeg må ta hensyn til kroppen hver dag for og ikke bli verre. Følger jeg ikke "planen", får jeg kjenne på det. Nå har jeg for eksempel fått en senebetennelse i skulderen med på kjøpet!


Enkelte dager starter dagen min med massasje, varmt bad og smertestillende. Jeg må rulle meg ut av senga. Eller i verste fall så må Nicklas bære meg inn til badet. Du som kjenner meg utenfor disse fire veggene ser nok ikke kampen jeg kjemper daglig, men kjæresten min ser det - og han er en klippe i min hverdag. Det er han jeg ler (ja, ler..) sammen med når det er som verst. Det er han jeg kan gråte på skulderen til når jeg føler jeg stanger hodet i veggen. Det er samtidig han jeg prøver å være sterkest for.


SAMSUNG CSC


Jeg skulle ønske jeg var like sprek som en gjennomsnittelig 26-27åring. Samtidig så føler jeg at livet er helt topp, til tross for utfordringene mange ikke trenger å kjempe med. Alt blir en vane. Nå må jeg ikke lære meg å leve med smertene, for det har jeg allerede lært meg. Jeg må lære meg å godta dem. For jeg er redd de har kommet for å bli!

11 kommentarer:

Heidi Eliassen sa...

Hei!!!Har du fått testa dæ fibromyalergi ??kan jo hørest litt som det da...Jeg fikk testa mæ på sykehuset.....fikk beskjed attvæ hadde de
har mye av di smertene du beskrive ...Har du prøvd kiropraktor??Jeg har prøvd ostopat,Manuelterapaut....ingen av si tingene hjelp.
Men så gikk æ til Kiroprakotor.....nå er jeg mye bedre......

Heidi

monicajensen sa...

Jeg har fibromyalgi ;)

Som jeg skriver i teksten så har jeg prøvd alt, men ingenting hjelper dessverre :( Får håpe de finner ut hva fibromyalgi virkelig skyldes etterhvert, så det blir lettere å ta tak i det! :)

Sarah sa...

Nå skal jeg ikke komme å påstå at du ikke har fibromyalgi, men har du lest om sammenhengen mellom borreliose og fibromyalgi? Borrelia gir betennelse i nervesystemet, noe som fører til smerter, utbrenthet, nevrologiske symptomer, stølhet osv. Det er mange i Norge som går rundt med ubehandlet borrelia, som egentlig er fibromyalgi/ME. Mener absolutt ikke å pakke på deg en annen diagnose enn den du har, men kunne ikke la være å skrive til deg..

http://lymenytt.me/2012/09/14/endelig-en-link-mellom-fibromyalgicfslupus-kronisk-borrelia/
http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Flattsyke-rommer-landet-for-hjelp-2743867.html#.Ux8dIyiixx0

Maria sa...

Sjekk ut Gerson therapy! Se iallefall dokumentaren The Gerson Miracle eller The beautiful truth.

Anita sa...

Jeg har det akkurat som deg! Jeg har ikke vært syk en dag i mitt liv, før jeg begynte å få litt vondt i armene. Jeg trodde først det var fordi minstejenta hadde hatt kolikk og at jeg hadde båret rundt på henne i mange måneder. Jeg gikk til behandling etter behandling, ingenting hjalp. Nå i dag flytter smertene seg rundt i kroppen, jeg har bra dager, dårlige dager og skikkelig dårlige dager. Jeg har siden november i fjor gått rundt med samme smerte i armer og ben som man har når man har en skikkelig influensa! Hver eneste dag har jeg den intense verkingen i leddene, de dårlige dagene har jeg det, PLUSS vondt i nakke, rygg, ankler og sånn. Man lærer seg å leve med det, men det jeg ikke klarer å se er hvordan jeg både skal leve med det, ha 4 barn og en jobb. Heldigvis er jeg sykemeldt og venter på et tverrfaglig opplegg ved Modum Bad, gleder meg til å se hva de kan gjøre for meg. Jeg har ingen diagnose, men fibromyalgi har blitt nevnt da ingen andre tester har gitt utslag.

Jeg ønsker deg lykke till videre, og håper livet gir deg flest gode dager ;)
Selv er jeg en positiv person og velger å fokusere på de gode tingene og de bra dagene :)

monicajensen sa...

Det høres ikke bra ut :( Får håpe du finner ut hva det er. Når man har fibromyalgi er det bestemte steder man skal ha vondt på. Håper du får en skikkelig utredning. Jeg måtte vente bare år på min!

Nei, det er nettopp det. Man kan gjøre mye når man har vondt, men man klarer ikke alt. Derfor bestemte jeg meg for en karriere i Forever Living. Den eneste måten jeg kan få fulltidsinntekt til deltidsarbeidstid. Jobber én time her og én time der når kroppen tillater det. Man må rett og slett innse at man ikke er en superhelt og dermed ikke klarer å være 100% mamma, 100% arbeidsfør og 100% kronisk syk. Det har jeg brukt mye tid på å svelge, men nå ser det ut som jeg har funnet en løsning som passer for meg!

Like måte. Det samme ønsker jeg deg :) Godt det går mot vår og lysere tider. Det pleier å hjelpe litt. Det gjelder å fokusere på det positive, ja :)

monicajensen sa...

Takk for tipset :)

monicajensen sa...

Ja, jeg vet at det er en klar sammenheng der. Har tre bekjente som fikk diagnosen ME, som jeg ba teste seg for borreliose, og alle tre viste seg å ha det sistnevnte - og er i dag mye bedre, etter riktig behandling.

Jeg har aldri tenkt at det kan være en mulighet for at jeg har det, men kanskje jeg bør sjekke meg for det? Ingen dum idé!

Sarah sa...

Ja, det er ingen dum ide. Jeg har selv hatt det, og blitt mye bedre med antibitikabehandling. Kjente meg bare så igjen i det du skrev.

Stine B sa...

Huff, får ordentlig vondt av å lese om hvordan du har det! Synes jammen meg du er flink som står på som du gjør :) Det tærer jo så enormt på å løpe fra behandling til behandling (som også koster haugevis med penger!!), når ingenting fungerer.. Har du prøvd bioresonans, forresten? Jeg hadde en parasittinfeksjon i kroppen i mange år, var totalt utslitt, smerter/stivnet i alle ledd, ble dårlig av ALT jeg spiste.. Det var som å gå rundt i evig koma. Men bioresonans gjorde virkelig susen for meg der og da! Jeg mener ikke at dette er løsningen for deg altså, var bare nysgjerrig på om du hadde prøvd? ;)

Stine

Ingunn Oppebøen sa...

Du bør sjekke deg for borreliose. Fibromyalgi og ME er begge linket til infeksjoner, og er behandlet med antibiotika med god effekt. Det norske helsevesen innser ikke dette. Meld deg inn i lukkete facebookgrupper, der er det mye info. Hvis du ikke finner gruppene send meg mail, regner med du ser mailadressen jeg bruker :)