torsdag 10. april 2014

Vi trenger ikke være bestevenner

SAMSUNG CSC


Jeg har en aktiv og glad gutt, som trives godt ute etter barnehagen sammen med kompiser. Ofte løper han ut døren rett etter middag og er ikke hjemme før det er leggetid. En god stund har han vært den første gutten som må inn, og det har ikke vært spesielt populært. Jeg kan jo forstå det, derfor har jeg tøyd strikken og utsatt innetiden en liten stund. Han har det gøy og er fornøyd, men hva skjer med rutiner, kvalitetstid med familien, å få muligheten til å roe ned før leggetid og ikke minst komme i seng til en fornuftig tid da? Jo, alt blir forskjøvet, og det blir lite tid til kos/en god prat/bok før leggetid - noe som også er veldig viktig, hvertfall her hjemme hos oss. Så slo det meg; han er bare 5 år! Hvorfor skal han fly ute til sent på kvelden i ukedager? Hvorfor skal jeg gå imot mine prinsipper? Jeg er jo ikke ute etter å være bestevennen hans. Jeg er mammaen hans. Det viktigste for meg er at han får en god natt søvn og er uthvilt dagen derpå. I tillegg er relasjonen mellom oss utrolig viktig å ta vare på. Ja, kompiser er også viktig, men etter flere timers lek i barnehagen trenger han ikke nødvendigvis flere timers lek hver eneste ettermiddag/kveld.


Når han begynner på skolen er søvn enda viktigere. Uten nok søvn vil ikke han klare å konsentrere seg eller sitte i ro på skolen. Det er fakta, og gjelder ikke bare sønnen min. For en tid tilbake leste jeg at en 8åring skal være i seng til klokken 20. Så skal du trekke fra et kvarter per alder på yngre barn. Det vil si at Teo, som er 5 år, skal være i seng til 19:15. Det er jeg helt enig i. Den siste tiden har han ikke vært i seng før klokken 20, og ofte ikke sovnet før 20:30. Det er aaalt for sent for en liten gutt som har en lang og aktiv dag foran seg! Nok søvn er alfa omega, og da spesielt for små barn som vokser og utvikler seg raskt!


Nicklas og jeg er helt enige når det kommer til dette. Det handler ikke om å være populær når man er foreldre, det handler om å ta de valgene som til syvende og sist er det beste for ditt barn. Hva andre velger å gjøre skal ikke jeg legge meg opp i. For meg har dette vært en prosess. Jeg har prøvd ut senere innetider en stund, og har ikke hatt en god magefølelse på det. Jeg spør derfor dere lesere; til dere som har barn på ca samme alder, hva er normal innetid hos dere? Det vil ikke påvirke vår beslutning, men det er alltid fint med litt tilbakemeldinger og andre sine erfaringer :)

9 kommentarer:

Linn sa...

Her er det inn til barnetv eller senest 18.30. Merker at han sovner senere nå når vi har stilt klokka. 20.30 er jo gamle 19.30. ;) Gutten min er også fem år.

Cecilie sa...

Det du skriver er SÅ sant. Vi må ta avgjørelser som føles riktig for oss og som er till det beste for barnet vårt! Her har vi en seks åring som trenger mye søvn. I det siste har det sklidd ut pga. lysere kvelder, men det som fungerer best er å spise kveldsmat 18.30, stell og legge seg til kl.19.00. Så leser vi litt og prater. Sovner ca.19.15-19.30. Da må han være hjemme til 18.00 hvis han skal se barne-tv, eller 18.30 hvis han velger det bort. Jeg foretrekker at han kommer kl.18.00, og det godtar han (selv om han er førstemann inn). Jeg gjør dette fordi jeg erfarer som deg, at han trenger så mye søvn. Da er det mye bedre stemning på morgenen, og vi slipper at det blir krangling på kveldstid pga. overtrøtt unge!
Så jeg er HELT enig med deg!
Når det gjelder lillesøsteren på 3,5 år, så legger hun seg samtidig eller en halv time tidligere (hvis jeg legger alene). Det er hun vant til, og det går helt fint. Nå er ikke hun ute å flyr med venner ENDA, men kommer til å ha samme regime der gitt! ;) Tåler fint å være upopulær innimellom ;)

Fru Jacobsen sa...

Oi, da ligger jeg ganske langt over skjema. Men så er ikke mine to mnste barn i bhg og største er det 3 dager en uke og 2 dager den andre uken dvs 50% plass.

Her er Karoline i seng kl 19.00 (1 år) Kristine i seng 19.30 (3,5 år) og Kristian i seng kl 19.45/20.00 (5år) Han får da lov å ga litt egentid med oss uten søsken, der vi leser, snakker sammen eller han bare sitter på fanget og blir kilt på ryggen, noe som er det beste han vet.

Linda sa...

Helt enig i dette Monica. Her legger Amalie (1 år) seg 18.30, mens både Emil (3,5) og Mathias (5) er i seng til 19. Det gjelder både ukedagene og stort sett helgene, om vi er på farten i helgene kan klokka bli 19.30, men sjeeeeeeeeeelden senere. Emil sover fortsatt 30-45 min i barnehagen og Mathias tar seg ofte noen minutter på øyet i helgen og når det er hvilestund i barnehagen. :) er klar over at du veit alderen på barna mine altså, bare tenkte på de andre leserne dine! ;)

monicajensen sa...

Hihi :) Takk for feedback! For meg så høres det ut som veldig fornuftige leggetider. Noen barn trenger mer søvn enn andre. I det siste har innetiden blitt 19:30 her..og det er helt feil på alle måter for oss kjenner jeg, så nå blir det annerledes fremover, og vi går tilbake til gamle rutiner, som jeg mener er det beste for Teo! :)

monicajensen sa...

Veldig fornuftig innetid :) Ja, overgangen iforbindelse med stilling av klokka kan by på litt senere kvelder, men holder man på rutinene vender de seg jo fort til det også :)

annvaagen sa...

Her i hus legger Mathilde seg kl 19 så og si hver eneste kveld. Vi kan tøye litt om vi er på besøk eller i helgene men det er heller sjeldent at vi gjør det. Synes det er veldig greit med rutiner. Nå kommer hun faktisk selv og sier at hun vil legge seg når kl nærmer seg leggetid. Vi har hatt den tiden en god stund og synes den fungerer veldig bra ;) Hun er så klart ikke helt enig alltid men sånn er det i alle hjem vil jeg tro ;)

Gunvor sa...

Her er det innetid 1930, og leggetid kl 20. Vi står som regel opp rundt kl 09, så ho får litt over 12 timar søvn. Å legge ho noko tidligare har aldri vore aktuelt her, men til hausten når vi må opp ein time før pga skule, så må ho nok i seng litt før.

Anonymous sa...

Nok søvn er viktig ja!
Her legger 6-åringen seg 19.45 / 20.00 og sovner i det hun treffer puta.
4-åringen går på badet kl 19.00 og er som regel i seng til 19.30. Men han sover fortsatt 1 time i bhg hver dag