torsdag 11. desember 2014

Falsk krupp

Teo hadde falsk krupp første gang da han var knappe 10 måneder. Etter det har han hatt det flere ganger i året. Vi hadde et håp om at han hadde vokst det av seg, men i natt hørte vi den kjente bjeffete hosten fra naborommet. Det er lenge siden han har vært så tett. Alt av kjerringråd ble tatt i bruk, men kald luft over tid er vel det mest effektive. Til slutt ble han derfor lagt i senga godt pakket inn under dyne og pledd, og så satte jeg vinduet på vidt gap, slik at den kalde luften omtrent blåste inn på rommet hans. Han sovnet, jeg lukket vinduet inntil, og pusten ble verre. Sånn gikk natten.. Da han våknet opp i dag morres var pusten fortsatt litt anstrengt. Jeg blir ikke redd når han har falsk krupp, for jeg vet jo hva som skal til for at han får det bedre. Han er i tillegg veldig flink til å holde seg rolig. Men når det drar ut såpass lenge som det gjorde i natt får jeg vondt av han. Det er tungt for han å puste og han føler halsen er helt tett. Hadde det ikke roet seg såpass som det gjorde etter kald luft over en lengre periode, måtte vi nok vurdert en tur til legevakten og mulig adrenalin. Der har vi havnet ved et par anledninger tidligere når han var mindre.1623869_10151861889360738_1826701307_oEr noen av dere kjent med falsk krupp? Jeg har vokst opp med to småsøsken som sleit med det i perioder. Selvom jeg aldri sto midt oppi det da, så fikk jeg jo høre om "anfallene" dagen derpå, og jeg visste tidlig hva man måtte gjøre i slike situasjoner. Det var godt å ha i bakhodet da det skjedde første gang - en natt jeg var alene med Teo og han var bebis. Herregud, for et syn. Jeg kastet både ungen og dyner over skulderen, trynet ut av senga og ut på verandaen. Der satt vi, lenge. Jeg følte jeg hadde full kontroll, men vedder på at blikket mitt var noe panisk i det jeg veltet ut på verandaen med omtrent hele senga pakket med meg. Heldigvis er falsk krupp i de aller fleste tilfeller ikke farlig, selvom det kan være ubehagelig og skremmende for både store og små når det står på. Det er viktig å holde roen.


Falsk krupp skyldes en virusinfeksjon som medfører betennelse og hevelse i slimhinnene i halsen og spesielt i området rundt og nedenfor stemmebåndene. Barnet vil oppleve en typisk "bjeffete" hoste, og anstrengt innpusting. Kald luft, sitrondråper og aloe vera føler vi er effektivt, og som regel roer det ned pusten hans fort. Sistnevnte fordi aloe vera er godt for mage, tarm og slimhinner. Damp skal også hjelpe, men det har vi ingen erfaring med selv.


lemon-2014_640


Vi kan ikke akkurat skryte av skjønnhetssøvn de seneste nettene. Omgangsyken har jo gått på rundgang, og så klinte vi til med falsk krupp i natt. Det er i sånne perioder man kjenner at man lever. Haha. Eller... Noe hjernedød har jeg følt meg, for jeg har vært tidenes surrehøne denne uka. Glemt favorittveska på butikken, glemt frisørtime til tross for påminnelse på sms, svart på meldinger før jeg i det hele tatt har lest spørsmålet (åpenbart..) og vært helt i min egen lille verden. Søvn trengs for å fungere optimalt. Av og til lurer jeg på hvordan jeg holdt meg oppegående det første leveåret til Teo. Det besto ikke akkurat av masse søvn, men en trent rumpe - dét fikk jeg, for omtrent hver natt lå jeg i flere timer og vugget han opp og ned i fanget mitt helt til rumpa nesten takket for seg og rømte bygningen. Da følte jeg meg som en zombie, men utrolig nok så klarer man det meste så lenge man må :)


Nå kaller sofaen. Jeg lurer faktisk på om jeg må se Sons of Anarchy avslutningen én gang til, bare sånn for å dobbelsjekke at jeg faktisk så riktig i går. Den serien etterlater seg et lite tomrom.. Nicklas og jeg blir jo faktisk nødt til å prate med hverandre på onsdagskveldene framover. Haha! Har du ikke kastet deg over serien enda, anbefaler jeg deg å gjøre det. Jeg ble tipset om den for godt over tre år siden, og jeg startet å se på den nå i August. Det tok sin tid kan man jo si, men det tok ikke mange episodene før jeg skjønte alt oppstyret rundt serien. En perfekt serie for både han og henne... Mye action, men jeg lover deg, du som jente vil nok like den også ;)


Ha en fin torsdagskveld. Klem fra meg**

Ingen kommentarer: