onsdag 7. januar 2015

Frustrasjon og forståelse

SAMSUNG CSCDet er ingen hemmelighet at vi har en liten jente i hus med veldig god språkforståelse. Hun prater i lange setninger, synger flere sanger med full tekst og gjør seg 100% forstått. Ofte blir vi fascinert over hvor mye en jente på 1,8 år faktisk forstår og får med seg. Hun fanger opp alt, gjenforteller alt og sier i klar tekst hva hun ønsker. Det er lite frustrasjon og trass i hus.


Så husker jeg tilbake til da Teo var på samme alder. I motsetning til Mia var han veldig tidlig ute motorisk. Han hadde en vanvittig kroppskontroll, men språkelig var han senere ute enn Mia. Han var vel fylt knappe 3 år før andre enn meg virkelig forsto han. Han hadde masse på hjertet, mye han ville fortelle, mye han ville dele, mye han ville at jeg skulle forstå - men språket var ikke der. Det førte til masse frustrasjon, tårer og trassanfall. Der og da forsto jeg ikke alltid. Nå ser jeg derimot helt annerledes på det.


Mia er ikke en liten vandrende Einstein som fanger opp vanvittig mye mer enn en gjennomsnittelig 1,5åring. Forskjellen er at hun kan fortelle klart og tydelig hva hun har på hjertet. Det er den vesentlige forskjellen. De fleste på samme alder ser, hører og forstår akkurat det samme som hun. De klarer bare ikke å sette ord på det. Nettopp derfor kan alderen 1-2 år by på mye frustrasjon. Det er fascinerende å se og høre hvor mye et barn på den alderen faktisk får med seg. Jeg blir ofte tatt på senga, og både vi her hjemme og de ansatte i barnehagen blir fascinerte over alt Mia vet, fanger opp og forteller videre. Et barn på samme alder uten språk forstår sikkert like mye. Det er viktig å ha det i bakhodet. Hadde jeg tenkt mer over det når Teo var liten hadde jeg tatt meg mer tid til å stille spørsmål, finne svar og løsninger. Spesielt i situasjoner der det nesten raknet for han, uten at jeg hadde en anelse om hvorfor.


Hvordan var språkforståelsen til din 1 åring? Alltid spennende å høre andre sine erfaringer. Det er jo en så herlig alder, der de lærer noe nytt hele tiden, og forstår så vanvittig mye mer enn hva vi tror. Det merkes godt her hjemme. Mia forstår det meste. Det kan ikke forklares med ord, det må bare oppleves. Jeg blir overrasket og fascinert på daglig basis over den fine jenta vår ♡

Ingen kommentarer: