tirsdag 3. februar 2015

Icecream boomerang

På fredagens Key-møte var vi så heldig å få høre Kjell Enhager. En fantastisk foreleser og coach, med så mange gode tips når det kommer til kommunikasjon. Jeg fikk meg flere aha-opplevelser den dagen, og alt han fortalte og delte fanget meg totalt. Jeg gikk ut fra møtet ett hode høyere med kunnskap jeg vet vil komme godt med på flere arenaer i fremtiden. Jeg vil så gjerne dele alt jeg har lært videre, men så er det det å finne de rette ordene. Det er umulig å spre budskapet hans slik han selv gjør. Jeg håper derfor at kjente, kjære og kollegaer kan være med å oppleve Kjell ved en senere anledning. Du vil kose deg glugg hvert eneste sekund og suge til deg masse kunnskap, det er et løfte! :)


Babyer er 100% avhengig av sine foreldre (eventuelt andre omsorgspersoner) for å overleve her i verden. Etter en stund begynner de derfor å imitere foreldrene sine. Tonefallet, språk, ansiktsuttrykk, frykt, glede og egenskaper. De er helt avhengig av å bli elsket, og nettopp derfor tar babyer etter foreldrene sine på denne måten. Det forklarer hvorfor mine to barn har akkurat de samme ansiktsuttrykkene blant annet.. Og hvorfor begge har over gjennomsnittet høyt konkurranseinstinkt. Med det i bakhodet er det viktig å være obs på hvordan man oppfører seg, hva man utstråler og formidler og hvordan man har det - barna vil ta etter deg uansett om du vil det eller ei, og det vil følge dem senere i livet.


AA-Parenting-child-will-be-e1332784106604Da Kjell sine døtre var yngre, skulle de på familieferie. Faren til Kjell var en konkurransemann, som hele tiden konkurrerte mot seg selv når det kom til fart og spenning. Dette ble en del av livet til Kjell også, så når han hadde regnet seg fram til at kjøreturen fra start til slutt ville ta 2 timer og 10 minutter, var hans mål å klare det på 2 timer og 5 minutter. Det var ikke med i han sin plan når hans eldste datter spurte om de kunne stoppe for å spise en is. Uten å tenke seg om ropte han ut; "NEI!". Innimellom kommer ordene ut av munnen før man rekker å tenke seg om. Bånn gass videre. Da de skimtet et nytt stoppested prøvde datteren seg på en ny vri; "Jeg vet vi ikke kan få is, men hvis vi kunne fått is, hva slags is kunne vi fått da?" Dette gjorde noe med tankegangen til Kjell. Fokuset ble flyttet bort fra tiden, og over til is, smaker og farger. Før han visste ordet av det hadde han svingt av veien og var klar for å kjøpe is. Han forsto ikke engang hva som nettopp hadde skjedd. Dette er hva han i senere tid har valgt å kalle icecream boomerang.


Når det kommer til oppdragelse, jobbsammenheng, teamarbeid og generelt ellers i livet så er de aller fleste av oss alt for dårlige til å stille spørsmål. Vi prater mer enn vi lytter. Stiller du flere spørsmål så møter du mennesker der de er. Du kaster ballen til dem, slik at de får tenkt seg om, og kanskje sett en løsning som passer for dem. Dette er noe jeg vil ha i bakhodet både på hjemmebane og i jobbsammenheng. Ved å kaste ballen tilbake til dem, så vil de se løsninger selv, og dermed bli tryggere på seg selv og sine avgjørelser. For trygghet er alfa omega. Et eksempel kan for eksempel være en dag det regner og barna dine kjeder seg. De kommer subbende bort til deg, drar i gang klagestemmen og sier; "Det regner og jeg har ingenting å gjøre. Det er såå kjedelig!" Du kunne begynt på den klassiske; "Når jeg var liten, DA.....", men i stedet så prøver du deg på en icecream boomerang; "Jeg vet det er kjedelig, men hva ville du gjort hvis det var fint vær?" Barnet ditt vil trolig stoppe opp, tenke og kanskje til og med finne fram til et gjøremål som er midt i blinken til tross for dårlig vær. Møt personen der han eller hun er, kast ballen tilbake til vedkommende og la hun/han tenke mer selv. Det kan vise seg å være en vinn/vinn situasjon!


Jeg prøvde meg faktisk på dette i går morres. Mia slo seg totalt vrang, noe som er veldig ulikt henne. Hun ønsket å grise med vannet, men fikk ikke lov, la seg langflat på baderomsgulvet og hylte som en stukken gris. Så slo det meg; icecream boomerang. Jeg så på hun, og sa; "Jeg skjønner at du vil leke med vannet, men siden du ikke kan gjøre det, hva vil du gjøre da?" Det var det jeg kom på i farta. Jeg flakket med blikket og tenkte; "hva skjer nå?!" Og vet dere hva.... Ungen min på 1 år og 9 måneder sperret opp øynene, tenkte garantert "nå har det klikka for mamma", reiste seg opp, plukket opp tigeren sin og tuslet ut av badet. Jeg sto der igjen og klødde meg i huet! Jeg hadde aldri i verden trodd at det ville fungere på Mia, men jeg er ganske sikker på at dette kan være løsningen for bedre kommunikasjon mellom Teo og meg. Jeg bør definitivt stille flere spørsmål, kaste ballen tilbake til han og la han se det store bildet selv - uten at jeg forteller han det i klartekst. For min klartekst blir ikke alltid like godt mottatt, og det skaper unødvendig mye frustrasjon.


time-on-target-culture-slideshow-13-638Jeg synes icecream boomerang er genialt. Stille veiledende spørsmål og på den måten hjelpe vedkommende til å se løsninger som passer for seg. Det kan man vokse på og lære masse av. Hovedregelen er vel at man generelt skal være flinkere til å stille spørsmål, i stedet for å fortelle hva vedkommende bør/skal gjøre. La store og små tenke mer selv. Vis dem den tillitten :)


Så mine kjære lesere; jeg vet at dere ikke vil dele dette innlegget, men hvis dere hadde delt det, hvem ville dere delt det med da?


;)

4 kommentarer:

Trine sa...

Hei!

Dette høres akkurat ut som IVK (Ikke Voldelig Kommunikasjon). Det er noe vi i barnehagene i Vestby lærer oss nå som vi skal bruke på jobb. Ski har gjort dette lenge såvidt jeg vet.

Det går ut på at hvis Pål har veldig lyst på akkurat den bilen Per leker med og han blir sur og vil ta den. Skal vi da gå inn og si "Jeg ser at du vil ha den bilen nå, kom så skal vi finne en annen bil til deg".
Noen ganger fungerer det, andre ganger treffer du de barna som virkelig har bestemt seg, da nytter det ikke,,,,, Men det er nok en veldig fin ting når man lærer seg å bruke det. Og hjernen går automatisk i de tanker. Man skal og ikke si ikke og nei. Men det er en stor "jobb" og ikke bruke ikke og ikke bruke nei....

Jeg har prøvd dette hjemme, men det er ikke alltid like lett i en travel hverdag ;-)

monicajensen sa...

Ja, det er ganske likt, bare her er cluet å møte dem der de er OG stille et spørsmål, slik at de selv kan finne en ok løsning :) :)

Trine sa...

Ja, vi skal og være på dems nivå. "jeg ser at du har vondt i armen din nå" Ikke det går bra ;-) Jeg har ikke blitt fult "kurset" enda.

Gøy og se de bruker tilsvarende på flere arenaer, da må det jo bety at det fungerer.

monicajensen sa...

Ja, det er veldig gøy :) Og det fungerer i hvertfall her så langt. En venninne har prøvd det flere ganger nå med hell også :) Spennende!!