søndag 1. mars 2015

Fra helvete til himmelen

Jeg trenger ikke gå langt tilbake i tid.. Maks 0,5-1 år. Livet var ganske tøft til tider. Jeg levde et liv med kroniske smerter, som gradvis spiste meg opp. Smerter ingen kunne se, men som jeg følte på hver eneste dag. Jeg drømte om å oppleve én smertefri dag. Bare én. Hvordan ville det føles, tro? Når jeg var gjennom mine verste perioder måtte Nicklas løfte meg fra senga og inn på badet på morgenen. Han måtte massere meg morgen og kveld. Han måtte massere fingrene mine for at jeg i det hele tatt skulle klare å taste på telefonen. Jeg følte meg som en pasient, og at han var min private sykepleier. Det er jo ikke sånn det skal være i et forhold - og jeg fryktet at det var sånn livet vårt ville være. For alltid.


rp_SAM_9798-682x1024.jpgFibromyalgi. Det er diagnosen. En diffus sykdom, der "ekspertene" strides om hva det skyldes. Jeg har valgt å forholde meg til Mats Petterson, en verdenskjent ernæringsfysiolog, som mener at det er kostholdet vårt som påvirker organer som tarm, nyrer, lever - og at dette forårsaker smerter. Ofte store smerter. Han viste til pasienter som levde et liv med så sterke smerter at de var sengeliggende og avhengig av rullestol. Etter endringer i kost og riktig tilskudd, fungerer de i hverdagen igjen. Så hvorfor skulle jeg bare ta til takke med et liv med smerter? Hvorfor skulle jeg grave meg ned og synes synd på meg selv? Ønsket jeg å være en person som skulle klage over smerter gjennom det ene livet jeg har? Svaret er jo ganske enkelt; nei.


Jeg har alltid tenkt at jeg har et sunt og variert kosthold. Gjennomsnittelig kost blant nordmenn flest. Men hvor mye næring finnes i maten vår egentlig? Selv de som spiser fanatisk sunt får ikke i seg det daglige behovet av vitaminer og mineraler. Dette er bevist. Hva skjer med kroppen vår over tid hvis den ikke får den næringen den trenger? Folk må legge vekk skyggelappene og se realiteten i hvitøyet. Folk må slutte å være naive. Folk må ta ansvar for egen helse. Det var det jeg gjorde. Jeg sa tusen takk til hjelp og veiledning på veien, og gjorde forandringene jeg håpet ville gjøre kroppen min godt. Kutte ut sukker. Spise minimalt med mat som inneholder gluten. Drikke mindre melk. Ta tilskudd daglig. Ofte terapautiske doser, som kroppen min sårt trengte.


Hva har skjedd? Hva er resultatene? Det tok tid, men er det noe man har i en sånn situasjon så er det faktisk tid. Man har alltid tid til å bedre livskvaliteten sin. Leddsmertene mine er borte. Jeg har min beste vinter på hvertfall 10 år. Jeg er ikke lenger avhengig av smertelindrende behandlinger som tømte lommeboka mi. Nicklas og jeg er kjærester, ikke pleier/pasient. Nå masserer han meg i ny og ned for kosens skyld og det intime, slik jeg også masserer han. Det er ikke lenger noe han gjør fordi det er nødvendig for at jeg skal fungere. Jeg spretter opp av sengen på morgenen, og får kjenne på hvordan livet er å leve uten kroniske smerter. Jeg er så og si smertefri!


SAMSUNG CSCDet eneste som hang godt igjen var nakken og spenningsmigrenen. Bank i bordet - nakkevondten er borte. TRENING. Styrke. Få den styrken jeg trengte i skuldre og øvre del av rygg. Enkle øvelser som gjør en stor forskjell hvis du repeterer, repeterer og ikke gir opp. Jeg har også erfart hva som trigger smertene. Alkohol er NEI for min kropp. I går drakk jeg to øl og to glass prosecco for å feire en fantastisk måned (ja, du må feire alle gleder i livet - da blir livet så himla mye mer morsomt å leve). Det trigget leddsmertene mine, noe jeg vet, men samtidig er det gode erfaringer å ha med seg, for nå har jeg lært meg å kjenne kroppen min på en helt ny måte. Kroppen min sier selv fra hva den vil ha og ikke. Det er jo egentlig helt fantastisk, og er en god veiledning i livet!


Så føler du deg utmattet, deppa og kjenner smertene bygge seg opp og gradvis ta overhånd... Se på kosten din. En forbedring av kostholdet kan med 100% sikkerhet ikke gjøre det verre. Tar du tilskudd? Spiser du riktig? Hvor mye sukker får du i deg egentlig? Sukker er jo faktisk gift for kroppen din. Tenk litt over hva du faktisk gjør for at din kropp og din helse skal ha det beste utgangspunktet. Ta grep og gjør en forskjell. Både for deg selv og for dine nærmeste. I samme slengen kan du tenke litt nærmere på hva barna dine får i seg. Ønsker du at de skal leve et liv med smerter? Ønsker du at de skal føle seg konstant slitne? Ønsker du at de skal bli ukonsentrerte? Vil du at de skal føle seg deppa og lei? Nei, selvsagt gjør du ikke det. Da kan mye forebygges via kosten. Det er vel også derfor tarmen kalles for den andre hjernen. Det er nemlig her hjernens signalstoffer blir produsert. Så mye som 90% av nervesignalene går fra tarmen til hjernen, og ikke omvendt. Det er altså tarmen som forteller hjernen hvordan du skal ha det. Mange setter spørsmålstegn til hvordan kosten kan påvirke kropp og psyke, men på bakgrunn av tarmens funksjon er jo ikke det så rart. Du blir med andre ord hva du spiser.


SAMSUNG CSCNå skal jeg ta med meg familien min å bowle. På en dag jeg tidligere ville tilbrakt på sofaen - ikke fordi jeg hadde hatt lyst, men fordi jeg ikke hadde klart noe annet. En god helse er alfa omega, og til syvende og sist så betyr det alt. Syke mennesker drømmer om én ting; å bli friske!


Lag dere en fin dag!

4 kommentarer:

Susanne sa...

Har det nå sånn som du hadde det før, har kronisk betennelse i spiserør og tarm også, kan jeg spørre hva du f eks spiser i løpet av en dag? :) Jeg vil så gjerne endre kostholdet, men syns det er vanskelig å komme igang også å vite hva jeg skal spise :) Forresten så er det jo kjempefantastisk at du har kommet dit du er nå. Er en drøm for meg også.. Stå på! :D Masse lykke til videre! :D

monicajensen sa...

Hei Susanne :)

Ja, det er helt fantastisk. Innimellom forstår jeg det nesten ikke selv, til tross for at man fort glemmer hvor ille det faktisk var før. Man vender seg fort til å leve et liv uten smerter som spiser en opp :)

Send meg gjerne en mail; mon_jensen@hotmail.com, så kan jeg sette opp en form for plan med forslag på hva jeg spiser i løpet av en dag og hvilke tilskudd jeg har hatt behov for :)

Masse god bedring til deg <3 Klem fra meg.

Britt Synnøve sa...

Jeg har lest ditt innlegg. Kjennere meg igjen. Nå 51 år, hatt Fibro siden jeg var 18. Jeg har og nok gitt opp å har godtatt smertene. Ønsker den ikke Velkommen men dog.
Jeg tar gjerne imot noen råd og tips til å komme i gang m nytt kosthold.
Mann min og jeg har Vært gift i 25 år og vi har 4 barn. To med diagnoser.
Godt valg av mann , humor og antidepressiva har nok reddet meg alle disse år. Pluss en smule stahet og lite selvmedlidenhet.
God å høre du / dere har det bra nå. Også skriver du veldige fint.
Mvh Britt Synnøve :)

Anne-Britt sa...

Hei