fredag 27. mars 2015

PMS - en lidelse

11103945_10155524759405438_259491542_nJeg smiler og er glad, men helt ut av det blå begynner det å klø i kroppen. Pulsen stiger. Jeg kjenner at jeg fyrer meg opp. Før jeg rekker å tenke over hva som egentlig skjer, begynner det å ryke ut av nesa og ørene. Noen gjorde noe som var litt irriterende. Eventuelt var det for mange ulike lyder i rommet, og det måtte jo være noen sin skyld. Familien min snur seg brått. Har det klikka for Mamma? Jeg kjenner at jeg blir varm, og ikke bare i topplokket. Hvorfor hisset jeg meg opp? Jeg beklager, roer meg ned, smiler og fleiper det hele bort. Jeg føler meg som tidenes schizofren, men egentlig så vet jeg at det skyldes en heftig runde med PMS. Det er ikke alltid like langt mellom himmel og helvete dagene før "uka" setter inn støtet!


Jeg forklarer for Nicklas at det er PMS som har skyld i mitt skiftende humør, og ikke meg. Det er ikke meg det er noe galt med, tross alt :) Jeg er jo offeret. Offeret for premenstruell syndrom sin vrede. Ut ifra hva jeg har hørt, så holder vi kvinner mer på vannet i kroppen i denne delen av syklusen, og det gir faktisk et økt trykk på enkelte organer som gjør slik at vi ikke oppfører oss helt "etter boka". Om det stemmer, aner ikke jeg, men det er vel ingen tvil om at kroppen reagerer både fysisk og psykisk i dagene for menstruasjon. Å drikke masse vann, holde seg unna salt og begrense koffeininntaket er fint i disse periodene. Slik jeg ser det er det altså naturlige forklaringer som ligger i grunn for humøret og dens noe krevende svingninger. Det er kanskje slitsomt for de rundt meg, men jeg vedder på at det er mer slitsomt for meg - for 9 av 10 (ok da, 8 av 10) ganger prøver jeg å holde irritasjonen for meg selv, mens pulsen øker, temperaturen stiger og blodåren i pannen popper fram. Det er da det er lett å klistre på seg smilet og si "såå flink du er til å synge Bæ bæ lille lam på maks volum for 47 gang, jenta mi, mens TV-en står på, broren din plystrer og faren din iherdig prøver å fortelle meg noe som har med sport å gjøre....!" :)


Det blir likar snart. Gi meg et par dager nå, så snakker vi. Det blir en glad påsk. Bare vent :)

Ingen kommentarer: