torsdag 21. mai 2015

Søvnproblemer - hjelp?

wpid-20150520-222956.jpgVi har vært veldig heldige her hjemme når det kommer til søvn etter Mia kom til verden for litt over 2 år siden. Hun har alltid vært glad i å sove og lett å legge. Det var en kontrast til storebroren, for med han sov jeg ikke de to første årene og følte meg som en vandrende zombie. Man blir gal når man ikke får den søvnen kroppen sårt trenger. Det tipper jeg ganske mange småbarnsforeldre kjenner seg igjen i ;)


Vel, nå har Mia rundet 2 år, og plutselig har søvnproblemene dukket opp. To trøtte og rimelig fortvilede foreldre aner ikke hva de skal gjøre, hvor de skal begynne eller hva som kan hjelpe. Vi føler oss rett og slett som to hodeløse høns! Det har seg nemlig sånn at vår lille snuppe ikke sovner før langt på kveld. Når hun først sovner, sover hun godt, men både hun og vi voksne blir fryktelig slitne. Enkelte kvelder holder hun broren sin våken også, og da blir det skikkelig god stemning her skal jeg fortelle dere :)


Vi har prøvd å la hun sove så lenge hun vil på dagtid, med tanke på at søvn avler søvn. Hun holder det gående på kveldstid da, noe som kan være en forklaring på at hun ikke er spesielt trøtt. Vi har kuttet ned på dagsøvnen, slik at hun sover maks en time, men fortsatt holder hun det gående til langt på kveld. I dag var jeg ganske sikker på at hun ikke sov i det hele tatt i barnehagen, og det var hvertfall ikke et sjakktrekk. Hun var så utslitt, sur og overtrøtt når vi hentet henne, at ettermiddagen kun gikk bort til grin. Litt over klokken 18 sovnet hun utslitt i armkroken min, og mammahjertet mitt verket over at ettermiddagen ble som den ble. To timer senere våknet hun og var klar for party, og det er først nå hun sovnet igjen. Hjelp...? Vi står fast og trenger alle tips og råd vi kan få. Hva har dere gjort i lignende situasjoner?


Teo kuttet dagsøvnen helt da han var mellom 2,5 og 3 år, men han var klar for det. Han sovnet til normal tid på kveldstid og holdt smilet på plass gjennom hele ettermiddagen. Dette er derfor nytt for meg, og vi har fått litt å bryne oss på. Mia er uansett ikke klar for å kutte ut søvnen helt, men vi må finne en riktig balansegang, og det er utfordringen her. Vi vil (selvsagt) prøve å finne den beste og enkleste løsningen for snuppa vår, for sånn som ting er nå våkner hun opp utslitt hver morgen, sover trolig for lite på dagtid i forhold til behovet og sovner sent på kveldstid. Det har blitt en ond sirkel som jeg ikke helt vet hvordan vi skal komme oss ut av. Frustrerende og leit, det kan jeg trygt si.

10 kommentarer:

My Active Lifestyle sa...

Prøvd massasje med den der gode lavendel olja?
Hmmm...hva mer kan eg komme på mon tro...
her har vi blant annet regel om å ikkje ha på noen som helst skjerm siste timen før leggetid, mye ute i frisk luft på dagtid /ettermiddag....
kommer ikkje heilt på så mye annet i farten altså, men dere må jo bare prøve dere litt frem til det som måtte passe best for dere.
Her er problemet helst at som regel er frøkna på 3 oppe i 4 tiden om morgenen! :O :s og periodevis våkner mye på kvelder og netter...
føler med dere npr det kommer til lite/dårlig søvn. Eg tar meg av begge mine aleina 99% av tiden og har ikkje sovet skikkelig på 3 år :p

Linn sa...

Vet hvordan det er. Har tvillinger som driver med samme. Det som hjelper her er å legge dem litt tidligere i barnehagen og ikke la dem sove etter kl 12.30.

Malin Smestad sa...

Føler med deg!! Har to som har slitt og sliter veldig med søvn. Og når den ene endelig sovner våkner som regel den andre. Hun på 2 er forholdsvis grei å legge, men hun sover veldig lett og våkner så fort lillebror lager en antydning til lyd. Lillebror er sååå avhengig av meg så jeg må stå ved siden av senga hans for at han skal sovne og han våkner gjentatte ganger gjennom natta. På tirsdag skal han få prøve fotsoneterapi så vi krysser fingrene og håper på bedre søvn etter det..

monicajensen sa...

Hold meg oppdatert angående fotsoneterapi da. Synes alt alternativt er spennende. Lykke til <3

monicajensen sa...

Ja, det vet jeg hadde hjulpet med Mia også, men de spiser lunsj klokken 11 i barnehagen, og da er det vanskelig å legge hun noe tidligere enn det. Ofte så sover hun ikke før nærmere 12.. I går var hun hjemme med meg store deler av dagen, uten å sove, og da gikk det veldig fint på ettermiddagen og kvelden, men det er jo klart det er et annet tempo i bhg :)

monicajensen sa...

Ja, massasje gjør hun rolig(ere), men hun sovner ikke av det. Tror broren er mer mottakelig for sånt, for han sovner tvert :)

Mia ser nesten ikke på TV, og spesielt ikke på denne tiden av året, så det er ikke noe problem her. Vi prøver å roe ned med bok, har faste rutiner rundt legging, etc, men livet er så spennende at hun er livredd for å gå glipp av noe mens hun sover tydeligvis :D

Huff, det hørtes slitsomt ut med en så tidlig start på morgenen. Det er jo midt på natten. Sånn var førstemann her også, når jeg bodde alene med han, men jeg måtte til slutt ta en skikkelig kamp med han, og etter tre netter med mye gråt og frustrasjon, og mange turer mellom soverommene, sov han til seks-syv om morgenen i stedet for 4-5 :)

Linn sa...

Ja, det er jo et annet tempo i barnehagen. Jeg tenker kanskje at man må prøve noe nytt i noen uker før man vet om det gir resultater. Med førstemann kuttet jeg dagsøvnen mens vi hadde ferie. Da begynte han å sove 12-13 timer om natten mot 10 timer tidligere. Han fikk derfor mer søvn totalt ved å kutte ut dagsøvnen. Det gikk også lettere å holde ut barnehagedagen med 13 timers søvn innabords. Også var det fantastisk når han sovnet som en stein kl 19 og sov tungt hele natta. Håper det ordner seg for dere

Fru Jacobsen (@frujacobsenno) sa...

Jeg ville bedt dem om å legge henne litt tidligere enn 12.00 i bhg eller la henne kun sove 30 - 45 min. Karoline sover ikke på dagen og legger seg greit på kvelden, men står opp kl 06.00 da :P haha

Anita sa...

Har hun "fri" tilgang på sutten gjennom dagen? Hvis hun har det, prøv å bare ha den til de gangene hun skal sove, da kan det fort være at hun koser seg ekstra når hun får den til natta'n, og sovner fortere:)

monicajensen sa...

I barnehagen bruker hun ikke smokk, men på ettermiddagen blir det en del. Godt tips. Vi skal absolutt utsette smokken til hun blir lagt, så blir det en ekstra god kos da, takk :)