fredag 13. november 2015

Bleieslutt // 2 år

Hvordan opplevde dere bleieavvenning? 


I likhet med sin storebror er også Mia ferdig med bleie i en alder av 2,5 år. Jeg har vært gjennom bleieslutt med to barn, og ikke opplevd noen utfordringer rundt det heldigvis. Vi har kastet bleien når det har føltes naturlig for Teo og Mia, og da har det gått mer eller mindre knirkefritt. Her er det barna som har styrt showet, men hadde ikke jeg tatt tak i det med én gang de viste interesse for det selv kunne de nok fortsatt med bleie en god stund lenger. 

Teo var 2,5 år på sommeren, og det falt seg naturlig å ta bleieslutt i sommerferien når han uansett løp så mye rundt naken. Nå hadde vi et håp om at Mia skulle kvitte seg med bleien på sommerhalvåret hun også, men da var hun ikke klar. Vi har derfor ikke stresset med det, og tenkt at det skjer når hun er klar for det. I ny og ned har jeg spurt om hun ønsker å tisse på do, men svaret har stort sett vært nei. Hun har hatt en sperre der. For tre-fire uker siden spurte jeg om vi skulle slutte med bleie snart, men hun svarte blankt nei, og da er det ingen vits i å kaste seg over prosjekt:bleieslutt. Det skal være en positiv greie for barna å kaste bleien i søppelbøtten én gang for alle. Jeg tok allikevel en prat med barnehagen, og de skulle oppmuntre til å tisse på potte når anledningen bød seg. Å ha et godt samarbeid med barnehageavdelingen er gull verdt i forbindelse med bleieslutt (og generelt naturligvis).

For to uker siden var det Mia som tok avgjørelsen. Bleia skulle av. Hun var ferdig. Vi hadde mye på planen og skulle kjøre en del bil, men jeg ville ikke tvinge bleia på når hun tydelig hadde bestemt seg. Vi måtte benytte oss av anledningen. Problemet var jo fortsatt at hun ikke ønsket å gå på do. I stedet gikk hun dagen lang og holdt seg. Når helgen var over og hun var tilbake i barnehagen, dro hun uten bleie. Hun hadde en del uhell den første dagen, noe som ikke var overraskende, men når man først har kastet bleien må man fortsette løpet ut. Vage foreldre, som ikke klarer å bestemme seg for om de orker eller ei, gjør bare barnet forvirret tror jeg. Her må man heie og oppmuntre på sidelinjen, og ta tiden til hjelp. Allerede dagen etter var hun blitt tøffere, og våget å tisse på do. Det er litt tryggere å gjøre det sammen med andre barn på samme alder i barnehagen. Igjen, fantastisk oppfølging fra de ansatte i barnehagen er gull verdt. Etter det har hun vært helt fri for bleie, og det har gått over all forventning. Hun er flink til å si ifra når hun må på do, og er vi på farten minner vi hun støtt og stadig på det. En gira 2 åring kan jo lett glemme seg :)

Det er deilig at vi var gjennom denne prosessen før lillebror kom til verden. Nå slipper vi to bleiebarn, pluss at det hadde nok vært en mer krevende prosess med en liten bebis i hus også. Hvem vet, kanskje hun brått ikke hadde vært så klar for bleieslutt som det hun nå var! Jeg er i hvertfall veldig stolt, og veldig lettet, over at det gikk så bra denne gangen også :)

1 kommentar:

Trond Moen sa...

Ja, kan være litt av en jobb med langvarig bleieskift. Der man stadig får nye bleiebarn. Interessant innlegg :)