torsdag 26. november 2015

Noen tåler oppkast dårligere enn andre


Vår lille Mia er slått ut av omgangssyken. Dere som har fulgt oss en stund vet at hun har en historie med mye oppkast. Det viste seg til slutt å være syklisk brekning syndrom, som førte til fem dager i strekk med oppkast hver sjette uke. Det var tøft for den lille kroppen, som hele tiden måtte gjennom slike set backs. Vekten sto stille og hun var mye sliten. Heldigvis med tiden har vi lært oss å lese tegnene som dukker opp i forkant bedre, og dermed klart å forhindre de verste rundene. Når hun først da begynner å kaste opp, holder vi med ett pusten. Vi er redde for hvordan det vil utvikle seg. 

Denne gangen er hun rammet av omgangssyken. Det går i barnehagen nå, i likhet med hver vinter. 48 timers regelen er tydeligvis ikke like lett å følge for alle. 48 timer hjemme fra siste oppkast eller siste løse avføring. Mens mange andre barn kanskje blir slått ut i ett døgn med omgangssyken, er det andre barn som tåler det langt dårligere. Mia er én av dem. Hun blir slått ut i flere dager i strekk, og absolutt alt kommer opp igjen. Det kan være svært alvorlig for en liten kropp. Hun har blitt innlagt to ganger tidligere på grunn av dehydrering i forbindelse med omgangssyken, så akkurat det er en vanlig sykdomsrunde som fort kan bli alvorlig i vårt hjem. 

I perioder er vi redde for å sende hun i barnehagen, for vi vet at ikke alle tar hensyn. Ja, man har et begrenset antall sykt barn-dager, og jeg forstår at kabalen ved sykdom ikke er like lett for alle å få til å gå opp. Jeg er min egen sjef med veldig fleksible dager, men i perioder med mye sykdom har også vi følt på det. Allikevel kommer alltid barn og sykdom foran jobb. Alltid. De små har det ikke bra i barnehagen når de ikke er 100% oppe og nikker, og i tillegg er det viktig å ha i bakhodet at ikke alle barn tåler sykdom like bra som andre. Skal disse barna være nødt til å holdes hjemme? Eller skal foreldre generelt bli flinkere til å ta hensyn ved å følge klare regler som det 48-timers regelen faktisk er?

Jeg er en bekymret og sliten mamma i dag. På slike dager er det utfordrende å være småbarnsmor. Jeg krysser fingrene sterkt for at det snart snur, og hun blir bedre igjen!

Ingen kommentarer: