søndag 6. desember 2015

Å lese babyen sine behov


Hvordan kan man lese babyen sine tegn? Hvordan kan man komme i forkjøpet av den såre babygråten? Godt spørsmål! En venninne delte noen erfaringer og tips med meg da jeg ventet Mia, etter å ha lært dette av de beste på nyfødt intensiv - både som mor og som sykepleier. 

Visste du at hikke kan bety at babyen din er stresset eller utilpass? Det kan også være et tegn på at hun/han er kald. Visste du at hvis babyen din knyter nevene eller kniper øynene hardt igjen så er det et tegn på at han eller hun føler et ubehag, har vondt eller er stresset? Den siste der svei litt i mammahjertet, for jeg husker så godt at Teo alltid knøt nevene godt igjen - men så hadde jo også han kolikk de første ukene av livet sitt, stakkars. 

Visste du at babyer ikke liker å bli strøket på? De foretrekker faste berøringer, der du gjerne bare holder hendene dine på dem. De liker også at du samler kroppen deres. At armer og bein samles mot midten av kroppen, der rumpa er nederste punktet. Da kan du også slippe unna låsninger i nakken blant annet - noe de kan få hvis de for eksempel sover med armene på hver side av hodet. De liker å ligge sånn, men de kan bli anspent i nakken av det. Babyen din kan også vise når han eller hun ønsker å være i fred. Da tar de gjerne hendene sine foran ansiktet sitt..

Babyen din viser også tegn på sult lenge før de faktisk gråter. Tunga blir mer aktiv. Øynene ruller bak de lukkede øyelokkene. De sutter på hender. De blir mer urolige. Dette er tegn de begynner med lenge før gråten etter mat kommer. Når de først gråter, da er de veldig sultne!

Alt dette fascinerer meg. Noe av dette visste jeg fra før av, mens andre ting var helt nytt for meg. Jeg fikk dog godt bruk for disse tipsene når Mia var liten. Jeg erfarte for eksempel at hvis hun var på et nytt sted i noen ukjente sine armer, så knøt hun hendene. Når hun kom tilbake i armene mine slapp grepet opp. 

Tenk at en nyfødt baby kan si ifra om så mye, kun ved hjelp av kroppsspråk. Som sagt; veldig fascinerende! :-)

2 kommentarer:

Christina sa...

Takk for mange gode råd til å lære seg litt babyspråk. Skal noteres til lille gutt kommer :)

Monica Jensen sa...

Bare hyggelig :) Fint om flere blir obs på dette, så hverdagen med fersk bebis i hus kanskje kan bli litt lettere for både liten og stor :)