torsdag 10. desember 2015

Med fokus på amming

Endelig har jeg snekret sammen noen av mine tips til den første tiden, som stort sett omhandler amming, bleieskift, kos og litt mer amming - som ikke nødvendigvis er like kos når brystvortene blør og feberen kommer snikende. 


1. Invester i et par spilefrie gode amme-bher. Jeg har kjøpt flere på Babyshop tidligere (merke: boob). Uten spiler har man ikke den beste støtten, men disse holder mine enorme jur passe greit på plass. Det er veldig viktig at man dropper spiler den første tiden, da de legger press under brystet og kan føre til tette melkekanaler. De fleste som opplever "brystbetennelse" har som regel "bare" tette melkekanaler, og ikke en fullt utblomstret betennelse - men det kan være fryktelig vondt det også. 

2. Ullinnlegg, ulltrøyer og vindtette jakker. Uansett når på året du føder er det viktig å holde seg varm. Ofte kan det være vanskeligere på sommerhalvåret enn vinterhalvåret, med tanke på været og det faktum at det frister å kle av seg. Vind og trekk er derimot roten til mye vondt, så pass på at du ikke går ut døren uten vindtette/varme jakker, og bruk gjerne ullinnlegg og ulltrøyer døgnet rundt. Brystene må ikke bli kalde. Jeg har enorme ullinlegg i min amme-bh som brukes døgnet rundt. 

3. Purelan brystkrem. Altså.. Denne kremen er fantastisk hvis du har såre brystvorter. Lufttørk, smør på et tykt lag med purelan, og du vil oppleve at såret omtrent har grodd fra én ammerunde til neste. Hvis du går på Babyshop fremfor apoteket, har de ofte mye større tuber til en finere pris. 

4. Håndmelk. Det kan ta litt tid før melka spruter, så før du legger til babyen kan det være greit å håndmelke brystet litt først. Da slipper du unødvendig sutting og kaving på et allerede sårt bryst. Stryk gjerne på brystet først, med retning brystvorten. 

5. Sugetak. Dette har de hjulpet meg med på Ullevål sykehus. Spesielt andre gangen. Jeg hadde en helt fantastisk barnepleier på barselhotellet, som tok mine bekymringer rundt amming 100% på alvor. Så be om hjelp 10 ganger for mye, hvis du føler babyen suger feil. Det er viktig og ikke glemme underleppen til barnet, som skal være godt dratt ned mot haken (hvis det ga noen mening).

6. Lecitin. Dette er et helt fantastisk kosttilskudd som du får kjøpt på helsekosten. Det ble min redning når jeg kom hjem fra sykehuset etter åtte døgn med innleggelse takket være brystbetennelse som utviklet seg helt på ville veier. Søk opp april 2013, så kan dere lese mer om hva jeg gikk igjennom da. Lecitin gjør melken litt tynnere, slik at det ikke blir tette melkeganger. Jeg mener man skal ta fire kapsler daglig for at det skal ha den rette effekten. Jeg fikk et nytt liv og et nytt forhold til amming etter at jeg begynte med dette tilskuddet - og så trappet jeg ned gradvis etterhvert som ammingen gikk seg til. Det var også det tilskuddet jeg ga til en venninne som ringte meg og var fortvilet på grunn av vonde og tette melkeganger. Det hjalp like effektivt og godt på hun. 

7. Brystpumpe. Jeg vet at "alle" sier at melken tilpasser seg barnets behov, men med det i bakhodet fikk jeg raskt tette melkeganger som utviklet seg til brystbetennelse. Mia var liten og ble raskt mett, så brystet ble aldri tømt ved amming. En god brystpumpe i hus kunne hjulpet meg når brystet begynte å gjøre vondt, og det hadde også vært den eneste løsningen når brystet virkelig sa stopp. Jeg kjøpte Medela Swing med en gang jeg kom hjem fra sykehuset, og det ble min beste venn i godt over en måned. Den er liten og lett å ha med seg, pluss at den gjør jobben, noe ikke nødvendigvis en manuell brystpumpe gjør.

8. NB!! En ting som er kjempeviktig når du kjøper brystpumpe, er å kjøpe "kopp/trakt" (kall det hva du vil) som er tilpasset din bryststørrelse. Har du store pupper, og bruker trakten som følger med, vil det gjøre det vondt verre, da den vil ta et unaturlig tak i brystvorten din og blodspruten trolig vil stå i løpet av kort tid. Dette er veldig veldig viktig. 

9. Aventskjold. Nå snakker ikke jeg om brystskjold som du fester utenpå brystvorten som bebisen din igjen kan suge av. Det anbefaler jeg nemlig ikke, da bebisen raskt kan bli avhengig av skjoldet, og brystet ditt blir ikke stimulert ordentlig. Noe som igjen vil føre til at produksjonen går ned. Det er kjedelig å måtte begynne med erstatning på grunn av for liten produksjon. Been there, done that! Det jeg derimot snakker om er skjold som beskytter brystvorten din når du ikke ammer. Disse plasseres utenfor brystvorten din etter amming, inni bh-en, slik at stoff og klær ikke kommer inntil brystvorten. Det er luftehull i disse, så brystvorten din får luft og mulighet til å "komme seg" mellom ammerundene. Det ser latterlig dumt ut, men kan være til god hjelp den første tiden. Jeg opplevde også at Mia fikk bedre tak på brystet etterpå, når brystvorten ikke hadde blitt flatklemt i bh-en. 

10. Belag deg på at de første ukene går med til amming - og sånn skal det faktisk være. Du trenger ikke å være sosial og gå på daglige turer den første tiden. Denne gangen skal jeg bli flinkere til å sette begrensninger for meg selv. Amme ofte og ta tiden til hjelp. Ikke stresse, men tenke at med tid, omsorg og gode hjelpemidler vil det gå seg til. Jeg gruer meg, for jeg er innstilt på at det vil være duket for utfordringer også denne gangen, men jeg skal gjøre hva jeg kan for at det skal gå lettere og bedre nå som jeg har enda flere erfaringer med meg på innerlomma, plukket opp fra de flinkeste "ammehjelp"-damene som fulgte meg opp døgnet rundt i dagene jeg var innlagt på Fredrikstad sykehus.

Håper dette var 10 tips som kan være til god hjelp for flere enn meg selv. Og for all del, har du noen tips å dele med meg så blir jeg veldig veldig glad for dem. Skulle tro man var en ekspert når man ventet barn nummer tre, men det er man altså nødvendigvis ikke :)

//del gjerne innlegget

5 kommentarer:

Caroline sa...

Takk for gode råd. Hadde også mye ammeproblemer første gangen, med en sulten og glupsk gutt som sov masse om natten og dermed produksjon som aldri kom seg helt opp. I tillegg til sinnsyke smerter på brystvortene som etter utallige runder hos lege og ammehjelp som trodde feil sugetak, sopp og diverse tilslutt viste seg å være en sjelden tilstand på brystvortene som heter Raynauds fenomen som gjør at blodtilstrømmingen til brystvortene forsvinner ved amming. Etter uker med smerter var det en liten pille om dagen som skulle til og alle smerter forsvant. Min egen lege hadde aldri en gang hørt at man kunne ha det problemet på brystvortene. Mye man skal gjennom første gangen altså. Nå andre gang, er fødselen det som får minst oppmerksomhet i hodet, og tiden etterpå med ammeproblemer, tårer, engstelse og utrøstelig baby det jeg prøver å være mest mulig forberedt på. Mitt beste tips til meg selv etter forrige gang, er å stresse ned og ta det mest mulig med ro første tiden som du skriver:)

Christina sa...

Tusen tusen takk for gode råd! Var hos jordmor på ammeleksjon i dag, men denne var en genial veiledning. Så dette blir spennende for en førstegangsfødene....

Monica Jensen sa...

Huff, det hørtes ikke godt ut, Caroline. Godt du fant ut av det til slutt. Lykke til nå neste gang. Håper vi begge får en litt lettere start <3

Monica Jensen sa...

Så bra at du likte innlegget, Christina :) Håper tipsene kommer godt med i barseltiden <3

Monica Jensen sa...

...og at du får en lett og fin start :)