fredag 28. april 2017

Jeg oppdaget en kul i brystet


Av alle kuler som blir oppdaget i brystet, så er vel bortimot 90% av dem godartede - men alle må allikevel bli tatt på alvor. 

Da jeg var 23 år gammel oppdaget jeg en kul i det ene brystet. Den var rund og fast som en klinkekule. Jeg oppsøkte lege, som sendte meg videre på mammografi. Dette er langt ifra den eneste mammografien jeg har vært på i løpet av mitt snart 30 år lange liv. Fra mammografi til ultralyd, og videre til biopsi. Jeg har ligget på den benken ganske mange ganger. Kulen var godartet. Heldigvis. Selvom de aller fleste kuler er godartet, så er det ikke en selvfølge. 

Da jeg tok brystreduksjon i fjor, ble tre kuler operert bort. Flere kilo forsvant fra mine skuldre. Endelig var jeg kvitt dem. En godartet kul kan visstnok ikke utvikle seg til å bli en ondartet kul, men det fører allikevel med et visst ubehag når man undersøker brystene sine og kjenner disse klinkekulene. Er det den samme som tidligere? Eller er dette en ny? For ja, du undersøker vel brystene dine?

Samme helgen som jeg vraket bilen i mars, og følte meg mildt sagt på bånn, fant jeg ut at jeg måtte undersøke brystene mine igjen. Det var jo en stund siden sist. Der kjente jeg den.. En trill rund kule, fast og hard, i det ene brystet. Den lå like under huden. Hvor lenge hadde den vært der? Jeg kunne jo ikke ha oversett denne så lenge? Det bar avgårde til legen, og for kort tid siden var jeg i gjennom en ny runde mammografi. Til dere som bekymrer dere - det gjør ikke vondt. Fra mammografi til ultralyd.  Kulen hadde blitt større. De fikk en grundig titt på den, og kunne se at det var celler i den, og ikke vann. Biopsi. Jeg kunne se nålen på ultralyden gå inn i kulen for å hente ut cellene. Det kommer naturligvis an på hvor i brystet kulen ligger, men jeg opplever det ikke som vondt, til tross for at jeg har veldig sprøyteskrekk. Det var godartede celler i denne kulen, og jeg kan igjen puste lettet ut. Det er ikke gitt at det er større sannsynlighet for meg å få en ondartet svulst, til tross for at kroppen min åpenbart har som hobby å produsere disse svulstene, og det synes jeg er veldig beroligende. 

Hvorfor deler jeg dette? 1. For at du skal være bevisst på at du bør undersøke brystene dine månedlig. 2. For at du ikke skal få helt panikk om du oppdager en kul. 3. Fordi du skal ta alle kuler på alvor, til tross for at de aller aller fleste er godartede. 

Lag deg en fin dag! :)

Ingen kommentarer: