mandag 7. august 2017

Vær ærlig med deg selv


Håper dere har hatt en fin helg. Det har jeg hatt, men mer om den skal jeg dele senere. Nå tenkte jeg å dele noen mandagsord med dere. Noe jeg tenker ofte på, som jeg nå bare må få skrevet ned. Håper dere vil lese hva jeg har på hjertet :) 

Kroppen fascinerer meg. Det er en fascinasjon jeg har hatt helt siden jeg ble bevisst på min egen kropp, hva den faktisk trenger av næring og hvordan den sier ifra når den er i ubalanse. Jeg var i ubalanse i mange år. Jeg søkte råd hos leger og terapeuter, men igjen satt jeg med inntrykket av at dette var noe jeg måtte lære meg å leve med. Jeg har brukt utallige tusen på behandlinger som kun har hjulpet meg midlertidig. Jeg har søkt råd hos så mange leger som ikke har hatt noen svar. Hvorfor? Fordi mange i helsevesenet vet for lite om hvordan magen påvirker resten av kroppen vår. De vet for lite om ernæring og hva kroppen faktisk trenger. De tror at så lenge man er innenfor normalverdiene, så får man i seg nok og vel så det. Jeg levde med kroniske smerter som spiste opp livsgleden min - og det var noe jeg bare måtte lære meg å leve med. Jeg visste ikke bedre, og det gjorde åpenbart ikke dem heller. Nå vet jeg bedre. 

Man får i seg det man trenger av vitaminer og mineraler gjennom et normalt, sunt og variert kosthold, sies det. Men hva er et normalt kosthold? Helsedirektoratet anbefaler at vi får i oss "fem om dagen". Det er altså fem toppede never med frukt og grønt hver eneste dag. Veldig mange har en tendens til å overdrive sitt eget inntak av frukt og grønt, uten at de tenker over det, for fakta er at 85% av Norges befolkning ikke får i seg "fem om dagen". Kun 1 av 20 barn får i seg daglig anbefalt inntak. Kan det være at kostholdet vårt har en sammenheng med alle de kroniske diffuse muskel-skjelett-og ME-lignende symptomene vi opplever her i landet? Heldigvis er det flere og flere forskere som får øynene opp for nettopp dette, og ikke minst tarmens funksjon og påvirkning, og det er jeg så glad for. Som lege Berit Nordstrand så pent sier; "Vi blir overforet, samtidig som vi blir underernærte!" Mye tyder på at kroppen vår har godt av mer vitaminer og mineraler enn hva vi får i oss gjennom kostholdet. Ønsker vi en minimum helse eller maksimum helse? Jeg vet og har erfart hva jeg foretrekker. 

Jeg føler at vi er veldig bevisste når det gjelder kostholdet her hjemme. Store og små får i seg lite sukker. Godteri er kun forbeholdt lørdager. Vi spiser fisk ukentlig, og lite rødt kjøtt. Vi har frukt, bær og grønnsaker tilgjengelig hver dag. Dette serveres ikke bare til maten, det serveres også som snacks eller mellommåltid. Til tross for dette vet jeg at kostholdet vårt alene ikke dekker kroppens behov. Vi sliter med å få i oss "fem om dagen" alle sammen. Det er hovedgrunnen til at vi tar tilskudd. Det ligger i ordet - tilskudd er noe som kommer "i tillegg til". Det skal ikke erstatte maten. Da vet vi at kroppen får i seg den næringen den trenger for å yte optimalt. For kroppen trenger disse næringsstoffene. Den er faktisk helt avhengig av det. Ja, det er en ekstra investering, men det er en investering i egen helse. Det koster mye mer å være syk!

Vitaminene bidrar med:
  • Immunsystemets normale funksjon: vitamin C, D, B6, B12, folsyre.
  • Redusere trøtthet og utmattelse: vitamin C, B6, B12, folsyre.
  • Normal muskelfunksjon: vitamin D.
  • Normal dannelse av røde blodceller: vitamin B6 og B12. 
  • Normal energiomsetning: vitamin C, B6 og B12. 
  • Opprettholde normalt syn: vitamin A.
  • Beskytte cellene mot oksidativt stress: vitamin E.

Disse mineralene bidrar med:
  • Jern: normal oksygentransport i kroppen.
  • Sink: normal fruktbarhet og reproduksjonsevne, samt til å opprettholde normalt hår, normal hud og normale negler. 
  • Krom: normale blodsukkernivåer.

Vi må slutte å være naive, og så må vi begynne å ta ansvar for egen helse. Det er ikke normalt å være sliten til enhver tid. Det er ikke normalt å leve med muskel-og skjelettsmerter, med mindre du har fått påvist en sykdom. Jeg har selv fått diagnosen fibromyalgi, og den gjelder ikke i dette tilfellet, for jeg mener flere kan spise seg friskere fra den. Det er ikke normalt å slite med kløende, rød og irritert hud. Heldigvis finnes det i mange tilfeller løsninger, som hvertfall kan være med på å gjøre dagene litt bedre og litt lettere. Ingenting er gjort over natten, men start med å tenke grundig gjennom hva du faktisk putter i munn. Kartlegg kostholdet ditt og vær ærlig med deg selv. Kanskje du også hadde hatt godt av noen endringer?

Ingen kommentarer: