onsdag 11. oktober 2017

Jeg var en av dem


Vi prater alle negativt om den, men sannheten er at Janteloven eksisterer sterkt i Norge uansett om vi tar avstand til den selv eller ikke. Den er med på å skape negativ energi i samfunnet, og det er ingen tvil om at den holder mange tilbake fra å følge drømmene sine. For hvorfor skal man følge drømmene sine egentlig? Nei, la oss heller følge strømmen. Sannheten er at arbeidsmarkedet er under en utvikling. Datamaskiner, teknologi og netthandel kommer til å erstatte flere arbeidsplasser på sikt. Dette er derfor tiden til å tenke nytt, støtte hverandre og være litt mer open minded - for utviklingen den skjer, uansett om du ønsker det eller ei. Kanskje dette faktisk er rette tiden for å følge noen av drømmene sine...?

Jeg var en av dem.. En av dem som satt med Janteloven på skuldrene mine og tittet skrått bort på mennesker som oppnådde suksess. Hvorfor unne andre suksess når jeg ikke hadde det selv? For det er ofte det det handler om; en form for misunnelse. Jeg begynte å jobbe med mitt eget mindset, og innså at ved å unne andre suksess og heie på mine medmennesker, så oppnådde jeg selv suksess. Tankens kraft er nok mye mer reell enn hva mange tror. Nå kan jeg ha perioder der resultater uteblir og jeg stanger hodet i veggen, men jeg unner fortsatt andre mennesker å lykkes - uansett hva slags karrierevei de ønsker å gå. Hvem er jeg til å dømme deres valg eller å fortelle andre hva dem burde eller ikke burde gjøre? Det eneste jeg kan gjøre er å ønske lykke til og håpe at dem virkelig lykkes med det dem har bestemt seg for. Selvsagt krysser jeg fingrene litt ekstra når noen trer ut av den berømte komfortsonen sin og virkelig følger drømmen, men det beste et menneske kan gjøre er å ta et karrierevalg som gjør dem glade, uansett hva enn det måtte være, for det unner jeg oss alle. Vi lever bare én gang. Gjør noe som gjør deg glad og gir mening for deg!

Jeg satt i et møte med armene i kors. Møtet var på Egon i Ski. Restauranten der jeg har omtrent alle mine møter nå. Jeg fikk spørsmål om jeg ville være med å jobbe i et network marketing selskap. Han som presenterte selskapet for meg var profesjonell og dyktig i jobben sin. Han forklarte nøye om både produktene og markedsplanen. Jeg tenkte at dette var jo en helt unik mulighet. Dette var jo drømmejobben - hvis det han sa faktisk stemte.. Jeg lente meg fram og sa med skeptisk stemme; "Er ikke dette pyramide?" Heldigvis kan vi alle sammen lære. Tilegne oss ny kunnskap. Vi kan alle sammen åpne opp øya og se nye veier. Han lærte meg mye om network marketing, og i dag er jeg den største tilhenger av denne type arbeidsmodell - dog i et annet selskap. For det var en gang at dette hørtes ut som drømmejobben, men det hørtes også ut som en jobb der jeg måtte tørre å utfordre meg selv litt. Det hørtes ut som en jobb der jeg måtte utvikle meg, lære nye ting. Hva hvis jeg ikke ville mestre det? Åh, så skummelt. Så jeg slang ut pyramidekortet og takket pent nei, samtidig som jeg ønsket han lykke til. To-tre år senere møttes vi tilfeldigvis ute i Ski. Vi tok en øl sammen og gratulerte hverandre over de gode valgene vi har tatt her i livet. Nå lever vi jo begge slik vi ønsket, med friheten som hører med. Han heiet på meg, til tross for at jeg ikke endte opp med å bli hans kollega. For sånn er det med mennesker som lykkes - de unner andre det samme, uansett hva og hvilke veier de velger å gå!

Jeg ville være en sånn en.. Et menneske som våget å satse. Et menneske som heiet på andre. Et menneske som var under utvikling og tørte å utfordre meg selv. Jeg ønsket mer enn hva livet hadde å tilby meg på daværende tidspunkt. Det tok tid, men til slutt hoppet jeg i det - og jeg har blitt så mange erfaringer rikere siden den gang. Det beste av alt er at jeg har blitt rausere, mer åpen, inkluderende og ikke minst heier jeg på andre. Håper at dem vil lykkes og gir dem en high five. Misunnelse og Jantelov er for lengst kastet bort fra mine skuldre, og dét er en befrielse. Anbefales på det varmeste!

Ingen kommentarer: