onsdag 20. april 2011

(Påske)trass sa du?

Jeg sa jo at jeg skulle lure ordet "påske" inn i hver eneste overskrift. Det passer kanskje ikke alltid like bra inn, men for all del, det er jo lov å håpe at det er påsketrass det er snakk om...

Ordet trass kan bety så mangt. Jeg har sagt mange ganger at Teo har trasset. Jeg tror faktisk jeg kan ha nevnt at han har "trasset" fra han var rundt sånn seks måneder. Akk, så uviten jeg var. Det var bare han sin måte å uttrykke frustasjon på, i mangel på ord. Nå, som vi nærmer oss 2,5 år snakker vi trass. Trassen fra helvete har ankommet huset vårt...

Her virker det som trassen slår til annenhver dag. Han gir meg en dag til å "komme meg på", og dagen derpå er det i gang for fullt igjen. Her snakker vi roping, slåing og biting så lenge ting ikke går på han sine premisser til enhver tid. Alt jeg sier til han går inn det ene øret og ut det andre. Jeg blir mildt sagt frustrert. Og utslitt.

På de gode dagene er alt bra. Vi koser oss. Vi samarbeider. Vi prater. Vi smiler. På de dårlige dagene synes jeg det er vanvittig deilig når han har sovnet på kvelden, for å si det sånn. Da susser jeg gjerne litt ekstra på han, og er litt lei meg for at dagen har vært slik den har vært. Man vil jo gjerne at alt skal være fryd og gammen, men sånn er dessverre ikke virkeligheten! Det var derfor utrolig godt for meg (igjen) å oppsøke babyforumet jeg er medlem på, å se overskriften "ikke alltid like stas med 2,5åring". Jippi, jeg er ikke alene om å bli sliten, frustrert og rådvill. Og jeg er langt ifra alene om å ha en 2 åring i hus som tester grenser, har temperament, er sta og trasser. Utrolig hvor lettet man blir over å se at man er flere i samme båt!

Trassen kommer i perioder. Jeg vet det. Så nå gjelder det å holde hodet sitt avkjølt og bite tennene sammen. Snart kommer en god periode igjen, og da er denne runden vi nå er igjennom glemt. Jeg får nyte de gode dagene og de mange herlige tidspunktene, for ja, det er jo mange av dem også selv når det står på som værst!

I morgen skal vi i badeland med kusinen hans. Noe sier meg at morgendagen vil bli en bra dag, uten mye trass. Jeg gleder meg. Annenhver dag vettu.. I dag har vært en slitsom dag, da blir det en bra dag i morgen ;) Tvi tvi!

Nå skal jeg legge meg til lading. Det er viktig å være oppladet når man er i en trasseperiode. Det er lettere å takle all frustrasjonen lillemann prøver å få fram når man har fått sin dose med søvn. Note to self: Vi er ikke alene.. Det er bare god gammel 2,5 års-trass!

4 kommentarer:

June sa...

Tusen takk. :)
Blir spennende dette, ja. ;)

Anonym sa...

Slitsomt ja. Men jeg pleier å fokusere på at trass faktisk er viktig og bra for barnet. Hvordan skal de ellers lære hva de har lov til eller ikke, og de kan bestemme og ikke?

Monica Jensen sa...

Ja,akkurat det er jeg enig med deg i. Trass ER viktig, men det er ikke akkurat den tanken jeg har i hodet da glass fyker den ene veien, tallerkner den andre veien, samtidig som han sparker og hyler for full hals ;)

Elisabeth sa...

Jeg var også innom forumet og leste den tråden her om dagen. Og helt enig med deg- det var godt å lese. Her trasses det også helt enomrt og jeg føler meg sååå rådvill til tider. Lei av biting,slåing,sparking, skriking etc. Men uff så frustrerende det må være å ha så mange forventninger til forskjellige situasjoner og så blir ofte ting ikke slik de hadde sett for seg. Gleder meg også til trasseperioden roer seg litt;)