mandag 30. mai 2011

Helsevesenet svikter gang på gang!

I VG i dag kan man lese de hjerteskjærende historiene om hva slags konsekvenser det har hatt for mennesker i dag som har opplevd sykehusfeil her i landet. Det skjer for ofte. Man leker ikke med folk sitt liv, og nettopp derfor bør man legge vekt på dette. Her trengs det store forbedringer!

Jeg har selv vært borti legevakt som ikke tok meg seriøst. Hvis jeg hadde hørt på dem, framfor min egen magefølelse, kunne både pappaen til Teo og Teo vært døde den dag i dag. Bare å skrive den setningen gjør meg kvalm.

August 2008, da jeg var 7 måneder på vei med Teo, fikk Eirik plutselig høy feber (40,5) og sterke magekramper. Jeg ringte Legevakten i Ski for å si at vi kom inn nå med én gang. Av dem fikk jeg beskjed om å gi han paracet og se det an (han hadde tatt flere paracet uten at feberen sank, noe jeg også fortalte dem). Jeg valgte og ikke høre på dem. Vi dro rett til legevakten. Eirik hadde da 41 i feber og ble sendt inn på Aker sykehus. Der var han innlagt i flere dager. Han fikk den hjelpen han trengte der, og ble heldigvis bedre. Men hva hadde skjedd om vi ble hjemme som legevakten ba oss om? Det orker jeg ikke engang tenke på!

I slutten av april 2009 fikk Teo sin aller første runde med omgangsyken. Han kastet opp alt han fikk i seg i en hel uke. Ved flere tilfeller kontaktet jeg legevakten i Ski fordi jeg var bekymret. Jeg fikk beskjed om at så lenge han hadde våte bleier var det ingen fare. Plutselig hadde han ikke lenger våte bleier. Vi dro rett til legevakten. De fortalte at det ikke var noe fare med mindre han hadde mistet 10% av kroppsvekten sin. Det hadde han. Allikevel fikk vi beskjed om å dra hjem, og legens siste ord var: "Vi vil ikke plage Ahus med dette nå i kveld. Se det an til i morgen!" Her snakker vi om en liten gutt på under seks måneder som hadde tydelige tegn på dehydrering! Jeg var så sinna som et lemmen, og utrolig fortvilet over at legevakten ikke tok min bekymring på alvor!

Samme natt ringte jeg ambulanse som sendte oss til legevakten i Oslo. Legevakten i Oslo sendte oss videre til A-hus. Der fikk vi vite at Teo var dehydrert og han ble innlagt i ett døgn. Den ene barnelegen på A-hus tittet innom Teo dagen derpå sammen med en student. Han hadde klassiske tegn på dehydrering, og derfor ville studenten se ekstra på han. At ikke legevakten forsto hvor alvorlig det fort kunne blitt forstår jeg bare ikke! Hva hadde skjedd om jeg hadde stolt på legen i dette tilfellet? Jeg blir sint og fortvilet bare jeg tenker tilbake på det! Når en baby blir dehydrert er det utrolig farlig!

Aldri stol på legen hvis magefølelsen din sier noe annet. Oppsøk flere leger. Ikke gi deg. Jeg skal ikke skjære alle leger over en kam, for det er absolutt veldig mange dyktige leger her i landet (jeg har møtt mange av dem også), men det finnes også dem som burde tatt deg mer på alvor og fulgt deg bedre opp. Da gjelder det å følge magefølelsen sin!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg merker at jeg blir ganske forbannet av måten du, media og flere andre behandler mennesker som jobber innenfor helsevesenet. Forventningene deres er at de skal være overmennesker som aldri feiler og alltid stiller riktig diagnose. Tror du at det er så enkelt? Har du noensinne studert medisin? Tror du at alle som fremviser de samme symptomene har de samme behovene og trenger den samme behandlingen? Det er ikke så sort og hvitt. Men det er klart at enkelte feil skyldes rutiner som ikke har blitt fulgt og menneskelig svikt. Men å lynsje disse menneskene fører ikke til annet enn at vi kommer til å oppleve et fall i antall studenter som ønsker å utdanne seg innen dette, nettopp fordi de er redde for å få dritt slengt etter seg fra sånne som deg som forventer perfeksjon. Tenk litt etter. Tror du det er så enkelt?

Véronique sa...

Jeg husker veldig godt innlegget du skrev på BV når Eirik var veldig syk.

Jeg fikk sjokk når jeg leste historiene på VG i dag :(

Monica Jensen sa...

Anonym:
Jeg er fullt klar over at leger er mennesker de også. Og mennesker gjør feil. Enkelt og greit.

Men når en 6mnd gammel baby kommer inn og har tydelige tegn på dehydrering (som selv jeg kunne se,som IKKE er lege), ja da forventer jeg faktisk at legen tar det på alvor. I dette tilfellet flirte han og sa "la oss ikke plage ahus med det her i kveld!"

Jeg føler at mye av feilene skjer nettopp fordi legene ikke tar det på alvor. Gi feil diagnose er én ting,men å behandle det som en bagatell er en helt annen ting!

Man skal ikke skjære alle over en kam, men det er mange feil som absolutt burde vært unngått. og DET er ingen hemmelighet!!

Monica Jensen sa...

"...Sånne som deg som forventer perfeksjon" DEN setningen gjør meg forbanna!! Er det mulig å skrive noe sånt da??

Jeg som mor forventer ikke perfeksjon,men jeg forventer å bli tatt på alvor når den kjæreste i livet mitt er syk! Selvfølgelig!

Anonym sa...

Merker jeg også blir litt irritert av dette innlegget. Skjønner godt at du er skuffet over at du ikke blir tatt på alvor, men syns ikke du skal dra alle under en kam. Det kan hende legevakta i Ski ikke er helt bra. Men historiene i VG kan godt være enkeltfeil. Det er som anonym skriver, at alle mennesker er forskjellige og har forskjellige symtomer, da er det vanskelig å finne ut hva det er. Jeg er veldig fornøyd med legevakta i Trondheim og forøvrig Oslo. De har tatt meg seriøst på tlf og når jeg har kommet dit, på deres anbefaling.

Tenk litt over om det er hele helse Norge du vil klage over..

De ALLER fleste leger og sykepleiere gjør en fantastisk jobb, som jeg ikke kan forestille meg hvordan er.. Så kanskje de skulle få et skryte innlegg neste gang!

Eldre dame sa...

@Anonym, og jeg blir ganske forbauset over din reaksjon! Jeg har ikke studert medisin, har du?
Jeg tror neppe det, slik du uttrykker deg her i dette innlegget, ditt vokabular er rett og slett under all kritikk. Jeg har heller ikke studert medisin, men jeg var gift med en lege i mange år og jobbet noen år sammen med han som assistent/kontordame, og derfor tror jeg at jeg har litt innsyn i hva som skjer.

Det er riktig at mange leger ikke tar pasientene for alvor, jeg har opplevd det mer enn en gang. De fleste gangene går det bra, og pasientene overlever, men ikke alltid, dessverre. At mange leger har en viss arrogans i måten de behandler pasientene på, er vel ingen hemmlighet, i Tyskland blir leger kalt for "die Götter in Weiß" og det sikkert ikke uten grunn, siden de ofte oppfører seg som ufeilbare guder.

Jeg tror ikke at vi kommer til å oppleve et fall i antall studenter som ønsker å utdanne seg innen medisin så lenge leger nyter den statusen og økonomien de har i dag.
Om vi ser et fall i antall studenter in andre yrker innen helsevesenet, det er kankje en annen ting.

Tenk litt etter du også, før du spyr ut gift og galle her, tror du der er så enkelt å være pasient?

Hanne sa...

Jeg kan skrive under på det Eldre dame sier i kommentaren over. Jeg har selv blitt behandlet både bra og dårlig i helsevesenet, og har møtt på utrolig dyktige leger og andre kalde skuldre. Helsevesenet i sin helhet tør jeg ikke å rakke ned på, men at det finnes mennesker som ikke burde arbeidet i et omsorgsyrke er det ingen tvil om, og mange av manglene skyldes også at helsevesenet ikke mottar på langt nær nok stønader til å fungere på måten de burde.
Jeg er bare uendelig glad for at det gikk bra med dine to kjære, og sender tanker til de som ikke var så heldige.

Anonym sa...

Nå du, første anonym, det går da vitterlig ann å få frem meningen sin uten å være spydig vel? Og hvor har Monica forventet perfeksjon?

Det er rom for forbedring i helsevesenet, så absolutt! Men så er det som med alt annet, det negative finner oftere veien ut i medias lys enn det positive gjør.

Men en ting som burde være en selfølge er jo å behandle pasientene sine med respekt, det gjør man ikke når man ler bort andres bekymringer.