onsdag 28. november 2012

Hjertesukk

Jeg vil ikke at dette skal være et synd-på-meg-sjæl-innlegg. Det er nemlig ikke synd på meg. Allikevel må jeg komme med et aldri så lite hjertesukk nå i kveld. Det blir nemlig litt mye for meg om dagen. I natt sov jeg godt for første gang på en god stund. I hele dag har kroppen min skreket etter mer søvn, men time hos ØNH i Bogstadveien ventet på oss. Det var tid for en forundersøkelse av Teo, og ikke minst en fastsettelse av operasjonsdatoen. 

Jeg opererte mandlene mine der for noen år siden (fem-seks år siden). I etterkant fikk jeg blødninger og infeksjon. Jeg ble derfor lagt inn på A-hus. Man kan si at jeg hadde et noe anstrengt forhold til hele greia etter to uker med enorme smerter. Dere tror det kanskje ikke, men mandeloperasjon i voksen alder er ikke til å spøke med. Da blodet dryppet ut av munnen min, ringte x'en min til legen som hadde operert meg. "Se det an!", var beskjeden vi fikk. Bestemor tok vare på meg de neste par dagene, og blødningene fortsatte. Hun beordret meg inn til sykehuset, og mamma og tanten min kjørte meg inn, nokså nervøse begge to. Da jeg ankom A-hus fikk jeg beskjed om at jeg burde hatt ambulanse inn, helst i går. Lang historie kort; det gikk jo til syvende og sist veldig bra, men jeg har lovet meg selv at jeg skal være sinna på legen for alltid......

I dag var vi som sagt på Bogstadveien Øre Nese Hals for en undersøkelse. Dette var hos en annen lege, heldigvis. Allikevel vil jeg påstå å si at de var litt av samme ulla. Han fant fort ut at de falske mandlene skal fjernes. I tillegg skal de suge ut vannet i ørene, og se an der og da om det er behov for dren. Operasjonsdato: I morgen tidlig!!! 

Stilte jeg et spørsmål, fikk jeg et oppgitt svar tilbake. Jeg forstår at dette er en rutineoperasjon for dem, men for meg som er en mamma, oppleves dette nokså skremmende. Min lille gutt skal i narkose og opereres. Det er klart jeg har spørsmål. Jeg gikk ut fra klinikken uten å være klokere. Jeg har googlet og jeg har forhørt meg. Noen sier at de måtte ha barnet hjemme fra barnehagen i 10 dager etter samme type operasjon. Noen prater om blødningsfare og masse vondt. Andre sier at alt gikk overraskende greit, og at barnet var "seg selv" igjen etter kort tid. Tårene rant nå i kveld. Det blir litt mye for meg dette. I går begravde vi onkelen min. I dag får jeg vite at sønnen min skal opereres i morgen, og jeg har fått null informasjon om hva jeg/han/vi har i vente. Attpå til er jeg fem måneder på vei, og akkurat nå skriker hele kroppen min at jeg må roe ned tempoet. 

For å si det sånn, jeg søkte opp navnet til denne legen på 1881 nå i kveld. Jeg endte opp med å ringe han på hans private telefon, som den hysteriske mammaen jeg er. Etter samtalen kunne jeg legge på, og føle meg litt lettere til sinns. Han vil ha vondt i halsen, men ikke på langt nær så vondt som etter en mandel operasjon. De aller fleste barn vil være "seg selv" igjen etter 1-2 dager. Trolig er han 100% klar for barnehagen igjen allerede på mandag. "Operasjonen er en bagatell..", som legen så fint klarte å si ved et tidspunkt. Vel, jeg har ikke noe annet valg enn å stole på han. Allikevel kan jeg skrive under på at jeg gruer meg til morgendagen. Til operasjon. Til narkose. Til alt.  I morgen tidlig klokken 08:30 skal vi være der. På handlelisten står det is, is og atter is. Yoghurt, supper, pannekaker og grøt står også på handlelisten. Ikke minst mye frukt. I dag har luringen fått fråtse i alt fra Mc'ern mat til potetgull - på en helt vanlig onsdag ;-) Kanskje er han klar for vanlig mat allerede i morgen ettermiddag. Kanskje har han litt vondt. Vi får se, men vi skal være så forberedt som vi kan få blitt!

Dere som har vært borti det samme, hva slags erfaringer har dere rundt dette? Kall meg gjerne hysterisk, men jeg vil vite så mye som mulig. Hadde jeg følt at jeg hadde fått nok informasjon, og ikke minst følt at mine bekymringer ble tatt litt på alvor, hadde jeg trolig ikke sittet her nå - med klump i halsen. Det er jo lille gutten min det er snakk om. Litt hønemor er det lov å være!

Nå roper sengen. Vi må kjøre tidlig i morgen, for å komme rushen i forkjøpet. Nok en hektisk dag. Det viktigste er uansett at lillegutt nå skal bli frisk og få det 100% bra. Jo fortere, jo bedre :-)

4 kommentarer:

Elisabeth sa...

Så tøff du er som turte å ringe legen på privattelefonen! Skjønner godt at du er engstelig, men alt går nok bra!

Lykke til i morgen! :)

Kjersti sa...

Hei kjære deg! Klart du e urolige, livredd og grue deg som en gal..Eg kan ikkje sei at eg har vært gjennom akkuratt som deg, då min eine gutt har vært hjerteopr og den andre Opr i nyrene/urinveiene.. Men eg kjenne igjen følelsen,skrekken.. Eg har truffet på mange forskjellige leger,trivelige og overlegne,u name it.. Men de har likevel vært flinke t å opr. Men ein ting har vært veldig for meg og d e å kjenne på magefølelsen og morsinstinktet..veldig ofte har den stemt..mulig eg ikkje klare å legge vekk sykepleieryrket mitt, så eg må følge med og få med meg ka som skjer og blir gjort.. Kor ska han bli opr? Itte narkose og morfin e d veldig mange som blir kvalm og uvel, så du kan prøve å passe på at d e roligt rundt Teo..ingen høye stemmer eller bråk.. og forsiktig med maten med d første.. Men eg tror du vil få en del informasjon når du komme dit;-) de ska alltid ha en preoperativ samtale.. Masse lykke t, Monica!! Dette ska gå bra!eg komme t å tenke på deg!røre litt ved mammahjerte mitt ser du...;-) stor klem bittelillemille:-)

Tonje sa...

Masse lykke til i dag! :)

Jeg skjønner godt at du gruer deg, uansett om det er en rutineoperasjon å utføre for legene, så er det jo begrenset hvor mange ganger man opplever det som mamma ;)

Om noen få timer er det over, og da er det kos og is som gjelder!

Stor klem fra oss


Anonym sa...

Håper alt gikk greit. Jeg gjorde det samme når jeg var 7 år. Opererte inn dren og fjernet falske mandler. Var på skolen igjen allerede dagen etter sier mamma. Men samme dagen som operasjonen, var jeg veldig påvirket av narkosen og sov hele dagen. Men klaget ikke på smerter i det hele tatt. Alt er nok veldig individuelt når det gjelder smerter osv. Lykke til:)