fredag 9. november 2012

Øre-Nese-Hals

Den siste tiden ha jeg begynt å bli litt mer oppmerksom på hørselen til Teo. Ja, det kan virke som alle barn hører dårlig fra tid til annen - de fleste barn har i hvertfall veldig selektiv hørsel. Når det kommer til hørselen til Teo derimot er den faktisk dårlig, sånn på ordentlig. Dette er ikke noe jeg har lagt merke til før den siste uken. Jeg krysser derfor fingrene for at dette er noe forbigående!

Gutten har vært mye frustrert og fryktelig sår. Det er noe både barnehagen og jeg har satt spørsmålstegn ved. Han har vært en liten "umulius". Teo kan teste grenser, men ikke på denne måten. Han har vært ulik seg selv. Vi startet med å prate til han i forskjellige tonefall med ulik volum. Han sto rett ved siden av Nicklas, og Nicklas sa i normal stemme; "Hører du hva jeg sier nå, Teo?". Teo tittet på han, snudde seg mot moren til Nicklas - og sa takk. Mange ganger ser han på oss med et spørrende smil når vi sier noe, og så bare nikker han enig. Han prater høyt, noe som både barnehagen og jeg selv har "slått ned på". Gutten har blitt utrolig lei seg da, akkurat som om verden hans har rast sammen. Det er ikke vanskelig å forstå at det er hørselen som svikter han!

Etter at vi ble oppmerksomme på det her hjemme, og i tillegg gjorde barnehagen oppmerksom på det, har vi fått gutten våres tilbake igjen. Frustrasjonen er borte. Han føler seg ikke lenger urettferdig behandlet, og vi kan ta hensyn til han og hans behov. I tillegg har han fått et svar på hva som er "galt" med han. Hverdagen ble straks litt lettere for alle parter. Smilet og latteren på gutten min er tilbake. Trassen er borte. Han er igjen en harmonisk liten gutt, slik han alltid har vært. 


Forskjellen er bare at vi må lese gutten ekstra godt, slik at når vi ser at han ikke henger med, må vi prate enda tydeligere og høyere. Sånn som på venterommet til legekontoret i dag tidlig:

Teo: *titter i et blad* "Hvordan båt er dette, Mamma?"
Meg: "Det er en seilbåt!"
Teo: "Hæ?"
Meg: "Det er en seilbåt."
Teo: "..."
Meg: "Det er en SEILBÅT."
Teo: "Åja, en seilbåt ja."

Hos legen i dag fikk vi bekreftet at han ikke har tette øreganger. Siden dette har skjedd så plutselig (som vi har lagt merke til) var jeg sikker på at det bare hadde tettet seg. Vi fikk heldigvis hastetime hos Øre-Nese-Hals, så allerede på mandag har han time der. Da får vi vite hva som er årsaken. Det kan være at han har et trykk i øret, det kan være vann, eller det kan rett og slett være hørselen som svikter han. Vi tror og håper at dette er noe forbigående i hvertfall (evt. noe de kan hjelpe oss med) :-)

Da vi startet dagen med legetime var det ikke snakk om å haste til barnehagen med det første. Vi gikk en runde rundt i Ski etter legetimen. Deretter tok vi en tur inn på senteret. Det ble pølse og sjokolademelk til frokost i dag ;-) I tillegg fikk han kjøre en av mange "karuseller" de har stående. En glad og fornøyd gutt gikk hånd i hånd med mammaen sin, og var lykkelig over at jeg endelig forstår han!

Nå skal jeg komme meg i dusjen og skifte til finstasen. Teo skal sove hos mormor i natt. Nicklas og jeg skal inn til Oslo for å spise middag ute med Pappa og den siden av familien. Tante skal nemlig feire sin store dag. En hyggelig kveld uten gullrekka for vår del, og en hyggelig kveld i mormor sin armkrok for Teo sin del :-)

1 kommentar:

Ragnhild sa...

Ikke lett for en liten mann! Håper det er noe det lett kan gjøres noe med :-) Max, nevøen vår, hadde samme problemet. Han hadde noe vann i øret og fikk plassert inn et dren, nå er alt mye bedre ;-) Kos dere i kveld!