fredag 12. april 2013

Å lese babyen

Hvordan kan man lese babyen sine tegn? Hvordan kan man komme i forkjøpet av den såre babygråten? Godt spørsmål! En fugl kvitrer i mitt øre og vips ble jeg litt klokere. Denne fuglen har nemlig lært dette fra de beste innen faget!

Visste du at hikke kan bety at babyen din er stresset eller utilpass? Visste du at hvis babyen din knyter nevene eller kniper øynene hardt igjen så er det et tegn på at han eller hun føler et ubehag, har vondt eller er stresset? Den siste der svei litt i mammahjertet, for jeg husker så godt at min nyfødte sønn alltid knøt nevene godt igjen - men så hadde jo også han kolikk de første ukene av livet sitt, stakkars. 

Visste du at babyer ikke liker å bli strøket på? De foretrekker faste berøringer, der du gjerne bare holder hendene dine på dem. De liker også at du samler kroppen deres. At armer og bein samles mot midten av kroppen, der rumpa er nederste punktet. Da kan du også slippe unna låsninger i nakken blant annet - noe de kan få hvis de for eksempel sover med armene på hver side av hodet. De liker å ligge sånn, men de kan bli anspent i nakken av det. Babyen din kan også vise når han eller hun ønsker å være i fred. Da tar de gjerne hendene sine foran ansiktet sitt..

Babyen din viser også tegn på sult lenge før de faktisk gråter. Tunga blir mer aktiv. Øynene ruller bak de lukkede øyelokkene. De sutter på hender. De blir mer urolige. Dette er tegn de begynner med lenge før gråten etter mat kommer. Når de først gråter, da er de veldig sultne!

Alt dette fascinerte meg. Noe av det visste jeg fra før av, mens noe av det var helt nytt for meg. Nå kan jeg i hvertfall lese babyen min litt mer. Man kan for eksempel se at hvis hun er på et nytt sted i noen ukjente sine armer, så knyter hun hendene. Når hun kommer tilbake i armene mine slippes grepet opp. 

Tenk at en nyfødt baby kan si ifra om så mye, kun ved hjelp av kroppsspråk. Som sagt; veldig fascinerende! :-)

2 kommentarer:

Anna sa...

Så bra innlegg!! Jeg vil gjerne vite mer, så lurer på hvor du har lest dette? Elsker bloggen din <3
Klem fra meg (som har termin om 3 uker)

Anonym sa...

For en stund siden hørte jeg om babyspråket http://www.sheknows.com/parenting/articles/952759/cracking-the-code-the-secret-language-of-babies Mine barn var allerede for store til at jeg kunne sjekke om lydene stemte, men jeg synes tanken er fasinerende. Tenk om det er sånn at vi kan kommunisere med babyene våre med lyder, ikke bare kroppsspråk.