søndag 7. april 2013

Amming // Mine erfaringer og tips

Nå er meieriet i gang. Vi klarte det! Det betyr at pumping, tillegg og koppe-mating er lagt på hyllen. Nå konsentrerer vi oss kun om ammingen. Befriende, krevende - men jeg er så optimistisk. Dette går rette veien, én dag om gangen. Det er visse ting som er et must om dagen for å forhindre såre brystvorter. Jeg tenkte jeg kunne dele mine tips og erfaringer, fra en mamma som har slitt noe voldsomt med ammingen tidligere. Og da spesielt med såre brystvorter.

Melkeoppsamlere fra Avent. Dette er et must. Man ser kanskje ikke så lur ut med to store "kopper" i BH-en, men det er godt for brystvortene å slippe berøring. Med disse på er det ingenting som irriterer brystvortene. De får luft, og i tillegg samler koppene opp melk som du kan ta vare på. Det skal ikke stå på produksjonen her i gården i hvertfall. På få timer i dag har jeg fylt en 100ml flaske med melk som har lekket ut i melkeoppsamlerene. Jeg har nok melk med andre ord ;-)

Purelan puppekrem. Dette er must nummer 2. Brystvortene mine blir såre, på tross av at vi jobber konstant med riktig sugeteknikk. Hun har jo ikke store munnen, stakkars, så det kan lett bli feil sugeteknikk. Dette merkes. Smører jeg på et tykt lag med purelan, har brystvortene nesten helet seg selv til neste runde. Jeg er avhengig. Hadde ikke klart meg uten!

Før hver amming håndmelker jeg bort toppen av sprengen. Dette for å få bort de verste klumpene, og også for at Mia skal få et bedre tak på brystvorten. Det er ikke lett å suge riktig på et ihjelsprengt bryst. Grunnen til at jeg håndmelker fremfor pumper er det flere grunner til. 1) Jeg blir lettere sår av å pumpe. 2) Jeg får ut mye mer melk når jeg håndmelker (type; det fosser). 3) Det tar mindre tid og er mindre styrete. 

Ellers er det viktig med ull. Ull, ull og atter ull. Jeg bruker store ullinlegg utenfor melkeoppsamlerene for å holde brystene varme. Dette er veldig viktig for å unngå brystbetennelse. I tillegg er jeg flink til å massere ut klumpene!

Jeg har fått helt enorme ammepupper. Type; KU. De er svære, de er vonde og de er ømme. Jeg ser faktisk helt dustete ut om dagen. Endelig var den store magen borte, og så er den blitt erstattet med to svære pupper - som igjen gir meg ekstreme utfordringer i klesveien. Jeg regner med at det vil gå seg til når den verste sprengen har roet seg. Hvertfall litt. Akkurat nå er jeg bare en jente som dingler bak to store jur. Sånn er det. Nok melk til å fete opp min lille fine har jeg i hvertfall - og godt er det :-)

2 kommentarer:

Jona (Mammalivet i Berlin) sa...

Bra tips dette M. :)
og herremin som jeg kjenner meg igjen når det gjeelder jurene... gikk fra en C-cup til en &%¤#!# E-CUP ila to dager jeg! :o
Det tok to uker før min melkespreng var borte, og jurene er ikke fullt så forstyrrende i synsfeltet lenger :P

Monica Jensen sa...

Åh, som jeg gleder meg til sprengen roer seg. Nå bruker jeg 75J. J!!! Helt vilt! Ser jo helt dust ut!

Men når sant skal sies er jeg overlykkelig over at ammingen ser ut til å fungere denne gangen..så da får jeg bare leve med disse kembojura litt. Ser for meg at det blir vanskelig å finne bikini til sommeren :P