lørdag 27. desember 2014

Be sure to taste your words...

Jeg slenger meg på diskusjonen - midt i selveste romjula; redigert eller uredigert. So what?!


Nå har jeg lest Caroline Berg Eriksen sin blogg kun etter at hun ble mamma. Det jeg ser er en hardtarbeidende, jordnær og omsorgsfull kone, mor og datter, med en vanvittig ståpåvilje. Jeg beundrer den dama for alt hun får til, og jeg lar meg selv inspirere - ikke provosere.


last ned


Plutselig lekkes det bilder som viser at hun har redigert kroppsfasongen sin ved flere anledninger. Jeg har ikke sett disse bildene, så de skal jeg ikke omtale meg om, men jeg må kommentere reaksjonene. Jeg synes det er fascinerende. Virkelig. Folk skriver at de har mistet tillitt og føler seg lurt. Really? Har man virkelig så lite å drive med at man orker å bruke energi på å føle seg lurt for en så liten bagatell?!


Så over til drittslengingen. Den endeløse drittslengingen som florerer på internett. Caroline er plutselig ikke et godt forbilde fordi hun redigerte armen sin den gangen i jula 2012... Men du - ja DU som gjemmer deg bak dataskjermen og spyr ut eder og galle på sosiale medier - du er et godt forbilde?! Lavmål. Klassisk. Man ser det igjen og igjen. Voksne mennesker som henger ut andre, slenger dritt og regelrett mobber andre mennesker på sosiale medier - for deretter å bli hyllet for det. Humor sier enkelte. Nei, det er ikke humor å oppføre seg sånn. Det er stygt. Det er kvalmt. Det er usmakelig. Folk må begynne å gå inn i seg selv og se hvordan de selv oppfører seg, før de forteller at andre ikke er gode forbilder. Jeg blir provosert, jeg blir fascinert og jeg blir oppgitt. Er det rart flere og flere barn mobber og blir mobbet?! Nei. Jeg er skremt over hvordan det utvikler seg. Jeg er skremt over hvordan voksne mennesker kan oppføre seg. Jeg er skremt over fremtiden til barna våre.wpid-20141227-143336.jpg


Hvorfor er det så mange trangsynte mennesker her i landet? Hvorfor stiller Janteloven så sterkt? Og du - før du roper ut at det ikke er janteloven, ber jeg deg lese janteloven én gang til først. Er det ikke 2014 vi lever i? Ønsker du å være en som slenger dritt på sosiale medier, eller ønsker du å være en som løfter andre mennesker opp? Jeg har tatt et valg, og jeg kan bekrefte at man føler seg hundre ganger bedre selv når man løfter andre opp og roser dem for hva de får til. Det er en befrielse å unne andre suksess. Det er en befrielse å legge bort drittsnakken. Det er en befrielse å konsentrere seg først og fremst om seg selv og sine, i stedet for å legge nesa bort i alle andre sin business. Anbefales virkelig!


Og med dét ønsker jeg dere en fortsatt fin dag. Akkurat DU er bedre enn trollene på sosiale medier, er du ikke? :)

4 kommentarer:

Veronica f. sa...

Helt enig med deg i mye av det du skriver,Monica!Media og nett-troll har virkelig dratt dette for langt,vi snakker om et ufullkomment menneske på lik linje med alle andre. Men jeg er en av de som faktisk føler meg skuffet og løyet til..grunnen til det er hverken jantelov eller misunnelse!!jeg har lest bloggen til fotballfruen siden før hun ble gravid og liker jenta kjempegodt.Ellers hadde jeg ikke lest den:-) synes det er flott hva hun får til og hun er virkelig en inspirasjon i hverdagen! For min del må hun gjerne redigere hvert bilde hun legger ut,spiller ingen trille og jeg hadde lest uansett! Men jeg liker ikke løgn...og hun har gang på gang sagt at hun aldri redigerer utover lys og "støy" i bildene. Det har jo vist seg å være regelrett løgn...da mister man jo tilliten og lurer på hva annet er ekte/uekte også? Når hun f.eks sitter i intervju for ett par mnd siden og sier at fokuset hennes er ikke å være tynn,men sunn.Det syns jeg var skikkelig fint sagt!!det er jo så riktig fokus!men nå har jeg jo sett noen av de utedigerte bildene,og når man velger å redigere magen mindre i graviditeten?Da føler jeg meg løyet for!!og det har ingenting med jantelov og misunnelse å gjøre. Men man trenger ikke å bryte ned jenta oppi dette i tillegg,så jeg kommer til å fortsette å lese bloggen.hun er fortsatt en inspirasjon!!d

Dette ble veldig langt!!men vil bare forklare at det fins flere sider ved det å være uenig enn at det skyldes jantelov og misunnelse.Det er liksom det som er slagordet om dagen,tror jeg;-)

monicajensen sa...

Hei Veronica, og takk for kommentaren din :)

Jeg forstår veldig godt hva du mener, og jeg forstår også at du setter spm.tegn til andre ting ved bloggen, men hun har jo også sagt at målet med bloggen hennes i utgangspunktet var å lage sitt eget lille motemagasin i form av en blogg - da sier det seg selv at "gråværsdagene" ikke kommer på trykk. Ergo; den viser ikke hennes reelle hverdag :) Nå har ikke jeg sett disse bildene, og jeg er en av dem som bryr meg fint lite om hun har redigert bildene eller ei. I mine øyne er det en liten bagatell i dagens samfunn, der veldig mange gjør langt verre ting - forskjellen er bare at det ikke kommer på trykk og blir dømt nedenom og hjem som i Caroline sitt tilfelle.

I innlegget mitt snakker jeg ikke om de som legger ut sine sakelige meninger på nett rundt dette temaet. Nå snakker jeg om de som slenger med leppa og tilsynelatende fryder seg over at fotballfrue endelig har tråkka i salaten. Sånne kommentarer gjør meg forbanna, men dessverre er det typisk mange nordmenn; å fryde seg over andres ulykke! Og det er først og fremst dem dette innlegget er rettet mot. Jeg har lest flere kommentarer som florerer nå, og det er overhodet ikke fortjent. Jeg får vondt av Caroline og mannen hennes nå!

Jeg har aldri sagt at uenighet er det samme som janteloven, for all del :) Grunnen til at flere og flere drar janteloven på banen, er vel fordi den regjerer mer åpenlyst enn noen gang. Det svømmer over av negativitet og hat på sosiale medier, og veldig mange av kommentarene som kastes ut er åpenbart grunnet i misunnelse (janteloven). I likhet med at dritten øker på SoMe, øker også reaksjonene fra de som ikke synes noe om denne holdningen - og derfor blir janteloven nevnt. I dette tilfellet også er det janteloven som regjerer i stor grad. Holder man seg derimot sakelig, uten å spy ut eder og galle, er saken noe annet - men dessverre gjør de ferreste det slik jeg har sett det! Alt for mange voksne som ikke tenker før dem skriver/snakker, og da skal de være de siste som prater om "gode forbilder"!

Takk for tilbakemeldingen din og fortsatt god lørdagskveld :)

veronica F. sa...

Men da er vi jo egentlig enig,da:-)

Jeg bryr meg heller ikke om bildene er redigerte og hun må gjerne redigere ethvert bilde fremover også. Det som ble dumt, er at hun har nektet for det helt til hun ble "busta".
Men redigert eller ei, det er ikke grunnen til at jeg leser bloggen! Nå fikk endelig nett-trollene noe å ta hun for, og det benytter de seg sannelig av.......

Liker bloggen din,Monica!! Stå på og ha en fin kveld:-)

monicajensen sa...

Da ser det ut som vi er enige ja :D Ha en fortsatt fin jul og et godt nytt år :)