torsdag 8. september 2016

Rutiner

Jeg lever kanskje ikke helt etter A4-skjemaet selv, men når det gjelder barna mine er jeg veldig opptatt av rutiner. Barn trenger rutiner og faste rammer. Forutsigbarhet. Så det er noe jeg har vært opptatt av helt siden Teo var en liten bebis - og jeg har vært like opptatt av det med alle tre. Dere vet at man gjerne kan bli litt latere med tiden...? Førstemann bader man hver dag, andremann vasker man med en klut og tredjemann tørker man støv av....? Vel, det har heldigvis ikke sklidd ut på disse områdene her. Spør meg dog om hvordan albumet til Mia og Max ser ut i forhold til Teo sitt. Da skal jeg si meg skyldig i påstanden ;)


Fra barna var nyfødte begynte jeg å fokusere på rutiner. Det er umulig sier mange. Vel, jeg sier at dem tar feil, for det har jeg bevist nå tre ganger. Jeg har alltid startet med å ha faste rutiner ved kveldsstellet. Ja, når de har vært små har de sovet på brystet mitt på kveldstid og ofte lagt seg for natten samtidig med meg, men kveldsstellet har blitt tatt til samme tidspunkt hver kveld, på samme måte. Gradvis har dette blitt tatt tidligere og tidligere på kvelden - og når de er et par måneder gamle er de i seng til normal tid, uten problemer. Max stelles for natten klokken 18 hver dag, og sover 18:30. Nå klarer vi ikke holde han våken noe lenger. Med unntak av mat én gang, så sover han stort sett til morgenen etter. Det samme gjorde Mia. Teo slet med astma etter RS virus, så der var søvnen så som så, men også han sov godt fra 19-tiden hver kveld fra han var knappe tre måneder gammel.

Jeg trenger voksentid. Jeg trenger å sitte litt for meg selv uten barn oppå meg før jeg selv skal sove. Barna trenger masse søvn. De trenger som nevnt forutsigbarhet og faste rammer. Så derfor har jeg hatt fokus på det fra første stund. Det har ikke vært noe stress rundt det, men det har falt seg helt naturlig for meg å ha faste leggetider og skape gode vaner fra de var bittesmå. Jeg ville ikke gjort det noe annerledes hvis jeg skulle fått en fjerdemann - noe jeg selvsagt ikke skal få ;) 


Så rutiner - det er alfa omega her i hus. Nå sklir det selvsagt ut for de to eldste i ferier og innimellom helger, men det er helt greit. Det merkes dog i ferier at de virkelig har godt av å få rutinene på plass igjen når ferien er over. Sklir det ut for lenge påvirker det både humøret og oppførselen deres nemlig, men de skal også få kjenne på feriefølelsen der rammene ikke er like strenge og det er mulighet for utskeielser og senere kvelder. Da blir det også ekstra godt med hverdagen igjen :)

1 kommentar:

Trine Lise Jacobsen sa...

Jeg også ELSKER rutiner :) Og det må man nesten ha når man har fire barn ;)