torsdag 7. juni 2018

Oppskriften på en god morgen


Jeg husker så godt tilbake på en tid der morgenen var forbundet med mye stress. Det var tiden der jeg bodde alene med Teo og jobbet fra 8-16 med en god halvtime pendling hver vei. Han var den første som ble levert i barnehagen om morgenen og den siste som ble hentet. Det rev i mammahjertet mitt husker jeg. Han var jo så liten. Bare ett år gammel. På den tiden våknet han fortsatt på natten. Søvnen var oppstykket og jeg var en sliten mamma som helt hundre prosent sikkert ikke fikk i meg den næringen kroppen min trengte av vitaminer og mineraler. Det kunne man se på den grå huden min, det tørre håret mitt og ikke minst merket jeg det på energinivået. Blodprøvene mine har alltid vist at jeg ligger innenfor normalverdier, men det vil ikke si at jeg fikk det jeg trengte - hvertfall ikke med tanke på at normalverdier i Norge er lavere enn i verden generelt. Pussige greier det der.. Akkurat som om vi trenger mindre vitaminer og mineraler enn verden generelt. Noe å tenke på!

Uansett, lite energi og en stressende morgen førte ofte til en trassig 1åring og en irritert mamma. Det var som å kle på en blekksprut hver morgen. Armer og bein var overalt. Hver eneste dag dro jeg fra barnehagen med dårlig samvittighet og jeg lovet meg selv at morgendagen skulle bli bedre.. 

Når Mia var baby ble jeg selvstendig næringsdrivende, så det var ikke like stress å få hun inn i barnehagen, men hun begynte når hun nærmet seg 1,5 år. Noe som var helt perfekt. Hun hadde korte dager og morgenen bar ikke preg av det samme stresset. Allikevel så er det først i senere tid jeg har funnet oppskriften på den perfekte morgenen for meg. Selvsagt varierer det litt. Med tre barn og en varierende timeplan så er ikke alle dager lik, men det er jeg glad for. Uansett vet jeg hva som skal snu en dårlig start på dagen til bra 7 dager i uka, og jeg vet også hva som gir meg energi, lave skuldre og et smil om munnen på morrakvisten. Noe som selvsagt også påvirker resten av familien. Happy wife, happy life!

Nå er det fire ting jeg kan gjøre for å skape en god morgen:
1. Musikk. Det har en så enorm effekt på humøret, og jeg har i hvertfall alltid blitt veldig påvirket av musikk. Det trigger mine følelser skikkelig. Så er det tungt å stå opp, da starter vi dagen med musikk. Det er også slik vi vekker barna på ekstra tunge morgener. Da spilles Good morning med Kanye West på alle Sonos høyttalerne i huset. Da spretter til og med Teo opp raskt, med et smil. 

2. Kaffe. Altså, den morgenkaffen er prisløs. For meg handler det kanskje like mye om roen ved den kopp kaffen, enn selve koffeinen. Jeg har verdens snilleste mann som ofte kommer med kaffe på senga til meg, og gir meg 5 minutter i senga for meg selv med den kaffekoppen. Det er helt fantastisk. Men den er like god og magisk om jeg må hente den selv altså.. Det er alltid en prioritet på morgenen!

3. Nok tid. Jeg er allergisk for stress. En ting er å stresse ut døren selv, men jeg hater å måtte stresse opp barna også. Så derfor prøver vi å beregne god tid på morgenen, og i disse dager har vi en menneskelig vekkerklokke, også kalt Max, som vekker oss før fuglene promper - og det er eeegentlig veldig deilig! På vinterhalvåret er det litt vanskeligere å få barna opp, men da er det som regel jeg som leverer dem i barnehagen litt senere, så de skal få den rolige, gode starten uten stress og mas. Jeg synes det er viktig!

4. Trening. Altså, trening snur humøret til dødsbra anyday. Jeg elsker følelsen trening gir meg. Nå har jeg ikke fått trent styrke de siste ukene på grunn av kroppen, men det er like magisk med en powerwalk i skogen. Kommer man seg ut og avgårde tidlig nok, så kan man garantere en god dag. Det er deilig å kjenne hva endorfinene gjør med kroppen, pluss at man da vet at dagens økt er vel gjennomført, noe som gir god samvittighet og en god selvfølelse. 

Hva gjør du på morgenen for å sørge for å skape en bra dag? Vi må seriøst slutte å klage over hverdagen, og heller gjøre de tiltakene som skal til for at dagen starter og formes slik man ønsker :)

Ingen kommentarer: