tirsdag 17. juli 2018

Mammakroppen


Sommerkroppen. Mammakroppen. Det er et vanskelig tema. Et tema som har vært i vinden ved flere anledninger. Et tema mange har veldig sterke meninger om. Et tema der man skal vokte sine ord, for det finnes ingen fasitsvar, men det viktigste av alt er å huske på én ting; man skal ikke prate negativt om andre sine kropper. Der er det utrolig mange som går i fella. Det som kanskje er det aller mest hårreisende er at det er andre mødre som oftest tråkker i den fella. Mødre som burde støttet hverandre, heiet på hverandre og løftet hverandre. Vi bør være på lag. Hvor blir det av girlpower-følelsen, damer? 

Jeg har født tre barn, og jeg er himla stolt over min egen kropp. Ikke på grunn av hvordan den ser ut, men på grunn av hva den har utrettet. Den har skapt og båret fram tre velskapte, fine barn. Det er et mirakel i mine øyne! Alle mødre bør være stolte av sin egen kropp, uansett form og størrelse, for vi har virkelig gjort noe stort - noe ingen menn noen sinne vil kunne skryte av at de har fått til!

Nå er det jo sommer, det er varmt og det er naturlig å vise hud. Mange synes det er ubehaglig å ta på seg bikinien og dra på stranda. Mange velger også å unngå og gjøre nettopp det. Men de som faktisk gjør det - fortjener de å bli møtt med kritikk? Jeg er slank, men jeg er ikke slank fordi jeg sitter i sofaen og spiser sjokolade hver dag. Jeg er slank fordi jeg tar bevisste valg i hverdagen min når det kommer til kosthold og trening. Ja, selvsagt spiller gener en rolle, men det er ikke mange utskeielser som skal til før det legger seg på magen min. Magen min. Usikkerheten min. Der strekkmerkene former seg rundt navlen min. Der den løse huden legger seg i valker når jeg sitter. Magen min, som blir oppblåst hvis jeg spiser én feil ting. Magen min, som reagerer på stress, mat og drikke. Jeg er ikke fornøyd med magen min, men jeg går i bikini for det. Ikke fordi jeg føler meg komfortabel, men fordi at jeg nyter å få sol på kroppen og har tre barn som elsker strandlivet. Så kommer vi til faktapunktet som er viktig å ha i bakhodet; de færreste føler seg vel egentlig komfortabel i bikini, uavhengig av form, fasong og størrelse. Så hvorfor føler noen mødre at de i det hele tatt har lov til å rakke ned på noen andre sin bikinikropp? Skam dere!!

Vi lever i en dobbelmoralsk verden. En verden der overvektige mennesker blir hyllet hvis de publiserer et bilde av seg selv i bikini. En verden der slanke mødre, der mange trener og jobber hardt for å ta vare på sin egen kropp, blir slaktet hvis de publiserer et bilde av seg selv i bikini - på sin egen profil, sin egen blogg eller sin egen snapchatkonto. Jeg har aldri fått noe refs eller kritikk, men jeg har sett så utrolig mange andre få det. Og det gjør meg forbanna! De slanke mødrene har utrettet akkurat det samme som de overvektige mødrene. De har alle gått gravide og født barn. De lever nok også mest sannsynlig med den samme usikkerheten rundt sin egen kropp som mange av de overvektige. Hvis de da publiserer et bilde, som helt sikkert er ut av komfortsonen, på sin egen profil - hvorfor er det noen, da spesielt andre mødre, som tror at de har noen som helst rett til å kommentere den kroppen med negative kommentarer? Hvilken verden lever vi i? Det er slike ting som skaper usikkerhet! 

Da kan kommentarer som "dårlig forbilde" komme. Hvorfor? Fordi denne moren helt åpenbart trener og tar vare på seg selv? Fordi denne moren viser en form for selvtillit? En selvtillit vi kan bare håpe at barna våre tar med seg inn i deres voksenliv, for verden kan være så jævla brutal hvis du ikke har en liten dose selvtillit med deg i ryggsekken. Fordi denne moren viser kropp, som faktisk er og bør være helt naturlig? Hvem er det som egentlig er et dårlig forbilde? I mine øyne så er det du som er et dårlig forbilde, du som tråkker på folk via sosiale medier. For et ræva forbilde du er. Du burde skamme deg. Bildene forsvinner kanskje aldri, men det gjør ikke dine kommentarer heller!

Hvorfor poste det på sosiale medier, spør du? Hvorfor ikke, spør jeg? Så mange mennesker lever av sosiale medier i dag. De tar følgerne med seg gjennom livet sitt. Gode og dårlige dager. Et liv der de leker i snøen godt pakket inn i vinterklær, og et liv der de ligger omtrent nakne på stranden i Spania - i likhet med så mange andre. Sykt varmt å ligge på stranden i Spania med vinterklær på, tenker jeg! Så kan du tenke akkurat hva du vil om det, men du har da ingen rett til å kommentere det eller kommentere vedkommende sin kropp for det? Hvis du ikke har noe pent å si, så la være å si det. Provoserer det deg, så slutt og følge. Enklere blir det ikke!

Jeg snappet for Mammabloggerne en dag mens vi var på ferie i Son. Der er det en gjeng fantastiske følgere, som bare bidrar positivt, men allikevel kjente jeg på en usikkerhet denne dagen. Vi var nede på brygga, noe vi var hver dag. Jeg hadde på meg bikini. Selvsagt hadde jeg det. Det er jo tropevarme ute. På dager der jeg snapper for Mammabloggerne lar jeg følgerne være med meg gjennom dagen min. Jeg tilbrakte 90% av dagen min i bikini. Jeg satt på brygga med Mia og tok et bilde av meg selv. Jeg turte ikke publisere det. Ikke fordi jeg ikke var fornøyd, men fordi jeg så faktisk sabla bra ut på det bildet. Jeg så en sunn kropp som har båret fram tre barn. Jeg turte ikke publisere det. Fordi jeg var redd for negative kommentarer, at noen skulle si at jeg var et dårlig forbilde eller at noen skulle si at jeg bidrar til et negativt kroppspress. Ved å vise fram min naturlige mammakropp, som er langt ifra perfekt, i bikini på brygga med barna mine en varm sommerdag. Jeg satt med en usikkerhet jeg ikke burde kjenne på - og det gjorde meg forbanna. Forbanna over hvordan verden har blitt. Hvordan Jante-Norge lever i beste velgående. Hvordan oppgulp fra bitre kjerringer skaper et større kroppspress enn mammakroppen, med dens alle former og fasonger, gjør. 

Vi skal være stolte av oss selv, damer. Vi skal heie på hverandre, støtte hverandre og løfte hverandre. Fordi vi kan. Vi er frie mennesker som kan ta egne valg. Det er ikke alle steder i verden vi kvinner får lov til det. Skal vi bruke den retten til å tråkke på hverandre - eller løfte hverandre? Jeg slår et slag for #mammakroppen2018, for den bør vi alle være stolte av!

Ingen kommentarer: