torsdag 26. juli 2018

Når det ikke lenger er morsomt

// bildet lånt fra Google

Det er ingen hemmelighet at mobbing har blitt et stort problem her i landet. Med sosiale medier har problemet økt, og mange unge vet nok ikke hvor grensen går mellom uskyldig moro på andres bekostning og mobbing. I mange tilfeller kan den linjen også være hårfin. Alvoret rundt mobbing må det bli mer fokus på, for mobbing tar liv. Folk må bli fortalt, gjentatte ganger, hva konsekvensene faktisk kan bli hvis man velger å henge ut eller mobbe en annen person på eller utenfor sosiale medier. For den uskyldige moroa kan bli langt mer alvorlig enn hva man først så for seg!

Det som skremmer meg mest i dagens samfunn er hvordan voksne mennesker normaliserer mobbing og på mange måter, indirekte, sier at det er helt ok å mobbe andre. Tråkke på andre. Henge ut andre. Ha det gøy på andres bekostning. Ta Mads Hansen som et eksempel. Moromannen på Instagram. Jeg har mange ganger lest postene hans og sett på story´n hans, mens latteren har runget i rommet og smilet har gått rundt. Samtidig kommer man til et punkt hvor det ikke er morsomt lenger. Den grensen går når han velger å henge ut unge, usikre jenter. Da er det bare trist. Ufint. Langt over streken. Ikke minst skremmende, spesielt når man ser i kommentarfeltene og ser hvor mange som ser opp til han. Postene hans i seg selv er ikke ille, men ved å poste slike bilder og kommentarer så åpner han opp for en heksejakt uten like. For i kommentarfeltene hans finner man så mange som ikke forstår forskjell på uskyldig moro og mobbing. Mennesker som ikke forstår hvor grensen går. Mennesker som tror at det er helt ok å oppføre seg sånn, og fortsetter dermed heksejakten utenfor kommentarfeltet til Mads Hansen. 

Man skal være mot andre som man vil at dem skal være mot seg. Er dette noe som er blitt glemt? Hadde du likt å bli uthengt på en instagramkonto foran 250 000 følgere? Hadde du likt å lese gjennom kommentarene, der en gjeng ukjente mennesker skriver forferdelige ting om deg? Jeg er ganske sikker på at de fleste hadde kjent på en vond klump i magen da. De som blir uthengt er unge, usikre jenter som ikke har gjort noen noe vondt. De har ikke hengt ut andre. De har ikke snakket dritt. De har ikke brukt andre mennesker for å fremme seg selv. De har levd sine liv og vært åpne om det. Selvom ikke alle er enig i deres valg så betyr ikke det at man kan starte en heksejakt av den grunn. Jeg vil jo påstå at det er mye verre å henge ut andre mennesker, tillate mobbing i kommentarfeltene på sin egen profil og ikke minst dra andre mennesker ned for å løfte seg selv. Det er toppen av lavmål. Spesielt når man er en voksen mann og ikke minst et forbilde for så mange mennesker!

Jeg har tre barn, og jeg må innrømme at utviklingen på sosiale medier skremmer meg. Spesielt hvis voksne mennesker, foreldre og forbilder, oppfører seg sånn - og på den måten lærer barna sine at det er akseptabel oppførsel. Da har vi en utvikling her i landet som vil gjøre enorm skade og ta enda flere liv. Det er så ufattelig synd at så mange mennesker ikke forstår alvoret i det!

1 kommentar:

Anonym sa...

Nytt innlegg snart?